Kertbarát Magazin 2020.05.08. Zsigó György rovata

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                         2020. évi 12. felhívás

► A hosszú száraz tél a szőlőt támadó gombáknak sem kedvezett. A héten sem esett, pillanatnyilag nem kell félni a gombák támadásától. A lehullott leveleken, vesszőkön áttelelő peronoszpórát valószínűleg még gyérítette is a szárazság. (De még megkaphatjuk a mediterrán szelekkel…) A lisztharmat áttelelő „tojásainak” a kazmotéciumoknak is víz kell a spórák kilökéséhez. Ha megérkezik az eső, biztosan számíthatunk a lisztharmatra. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene, a melegebb fekvésű ültetvényekben éppen ezért a héten elkezdték a permetezést. A cél az, hogy a virágzásig ne engedjük felszaporodni a lisztharmatot. Különösen azoknak kell erre figyelni, akiknél tavaly nagy gondot okozott. A virágzásig elegendő a kén, akár emelt dózissal használhatják a kéntartalmú gombaölőket. Nem szabad beengedni a lisztharmatot a tőkéinkre, virágzásban már nagyon nehéz megfogni és az egész termést elviheti. Házikertekben néhol már virágzik is a szőlő, 05.05-i fotó.

► Május 5-én fényképeztem a tafrinás laposbarackot is, a legfiatalabb leveleken jelentkező friss fertőzést. A szárazság ellenére, érzékeny fajtákon és párásabb kertekben ilyen tünetekkel is találkozhatunk. (4. felhívás.)

► Az előrejelző hálózatunk csapdái folyamatosan és emelkedő számban fogják a gyümölcsmolyokat. Hideg van, lassan bújnak ki a tojásokból a hernyók. A hét végén vagy a jövő héten azonban már számíthatunk rájuk. Javaslom, hogy permetezzék meg az almatermésűeket és a szilvát, az őszibarackot és a kajszit. Örvendetesen megnőtt a biológiai készítmények száma a molyok elleni rovarölők között. Ilyenek pl: a kártevőket megtámadó baktériumokat, vírusokat tartalmazó szerek. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de általában 0 nap é.v.i.-vel rendelkeznek és környezetbarát szerek.

Engedélyezett hataóanyagok még a molyok ellen a klorantraniliprol, a metoxifenozid, a spinozad. stb. Felhasználásukról kérdezzék a növényorvosokat vagy a növényvédelmi végzettségű eladókat. Valószínűleg sokan választják majd a felszívódó acetamiprid hatóanyagot, melyet biztos, ami biztos alapon érdemes egy kontakt piretroiddal is keverni (11. felhívás) a felületen tartózkodó kis hernyók és a repülő molylepkék miatt.

Ha már permeteznek, megelőzésképpen mindenképpen adagoljanak gombaölő szert is a permetléhez. Az almatermésűeknél a lisztharmat vagy a varasodás ellen (10. felhívás), a csonthéjasoknál a levélbetegségek ellen.

Ezekben a mankoceb hatóanyagúak és a finom rezek engedélyezettek

(1. felhívás). A kénes gombaölők (6. felhívás) is elfogadható hatásúak a csonthéjasok levélbetegségei ellen.

001.jpg 002.jpg 003.jpg

► Felébredtek a csigák is, kedden fényképeztem a csapatot. Sörcsapda, tejsavó, hajnali összeszedés, ágyások árkolása, indiai futókacsa, kávézacc, csigaűző növények, fokhagymapermet és még hosszan sorolhatnám az internetes ajánlásokat. A vegyszeres megoldás sem 100%-os, de ha ezt választják, akkor a csalogató anyaggal kevert metaldehidet tartalmazó csigaölő esőállóbb és a háziállatokra talán kevésbé mérgező, mint a társai.

► A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Fővárosi Szervezete a héten beindította a fénycsapdáját. Így olyan kártevőkről is írni fogok, melyekre még nem fejlesztettek ki feromoncsapdákat.

Budapest, 2020. május 8.                    Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu