KERTBARÁT MAGAZIN 2020.06.20. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                            2020. évi 17. felhívás

 

► Továbbra is esőt jósolnak a meteorológusok, és már idáig is bőségesen kaptunk. A későbbiekben számíthatunk a kipárolgásra és ezzel a nedvességkedvelő gombák (peronoszpóra, fitoftóra) és baktériumok megjelenésére. A levéllikasztó gomba levéltüneteit ma fotóztam. Az összes csonthéjast fertőzheti a levélfoltosságot okozó más gombákhoz hasonlóan pl. blumeriella, gnomónia. A kontakt réz, kén és mankoceb hatóanyagúak mellett néhány felszívódó készítmény is engedélyezett.

 

Ne feledjék, hogy a gombák ellen csak megelőzéssel (preventíven) tudunk védekezni! Akinek az előző években komoly gondjai voltak ezekkel a kórokozókkal, az máris készülhet a permetezésre. Majd az időjárás szabja meg, hogy hányszor kell ismételni a szüretig. Csak az aszályos kánikula tudja lelassítani a levélfoltosságot okozó gombák terjedését. Átlagos időjárásnál, valószínűleg mindig kell gombaölőt is adagolni a molyok, tetvek elleni permetléhez (14. felhívás).

 

A fénykép korompenészes gyümölcse jól mutatja, hogy milyen nagy volt a tavaszi levéltetű fertőzés, csoroghatott a mézharmat. A jó erőben lévő harlekinkatica lárva bizonyítja, hogy most is van tápláléka, élnek még levéltetvek a fán. A párás melegben egész biztos, hogy újra felélednek (11. felhívás).

 

A megfigyelőkert körtefáját évek óta nem permetezem. A katicák úgy felszaporodtak, hogy az idén sakkban tartották a tetveket. A http://zsigogyorgy.hu/__ujweboldal_dokumentumok/novenyvedelmi_felhivasok/hazikert/ oldalamra feltettem a múlt heti fotót, melyen 13 katicabábot számoltam össze (valószínűleg harlekinkaticák).

 

 

 

► A vadgesztenyelevél-aknázómoly első nemzedéke befejezte a fejlődését. Már megjelentek a második nemzedék lepkéi is. A fotón egy az aknából kitüremkedő bábinget láthatnak, ebből repült ki a lepke. Július elején a metoxifenozid + acetampirid hatóanyagú rovarölők kombinációval vagy a azadirachtinból készült bioszerrel, a fényképen is látható lisztharmat ellen pedig valamelyik kéntartalmú gombaölővel vagy a penkonazol hatóanyagú már permetezhetjük is a fákat.

A házikertekben található dísznövények védelmével egyben a közterületi növényeket is védjük. Ne engedjük, hogy a kertekben felszaporodjanak és játszóterekre, fasorokba is kiköltözzenek a díszfák károsítói!

 

► A budapesti fénycsapda folyamatosan gyűjti a bagolyepkéket, melyek hernyói az ágyásokban, balkonládákban és az egynyári virágokon már most is rághatnak.

Nagy számban repülnek a pattanóbogarak is, tehát lárváikra, a drótférgekre is ugyanúgy számítanunk kell, mint a cserebogár pajorokra. A krumpliba, a gyökérzöldségekbe fúrnak a sárgás-barna kemény testű lárvák.

A poloskákat már évkezdettől jelezte Reider Imréné, a csapda kezelője. Ma, a komposzttartály tetején a zöld vándorpoloska fiatal lárváját is megtaláltam, lásd a fotót.

A héten, napi 5-10 ékköves faaraszolót is fogott a csapda. 2014-ben a szőlőrügyek kiodvasításával óriási kárt okozott. Érdemes közelebbről is átvizsgálni a növényeinket.

 

► Tárolás közben gyakran foltosodnak, a húsukban barnulnak, sztipikesednek az almák. Ennek egyik oka a kalciumhiány. A kalcium pótlását már most kezdjék el! Keverjenek a permetlébe szerves kötésben kalciumot tartalmazó lombtrágyát.

 

Budapest, 2020. június 20.                         Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu