A közterületi növényeink, aktuális növényvédelmi teendőiről szóló 5./2020. hírlevél – Zsigó György

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                               2020. évi 6. levél

 

Olyan esetekről írok, melyeknél a szakmailag helyes diagnózis és javaslat megelőzhette volna a károsítást. Természetesen aktualitása is van a levelemnek, júliusban szemléztem a növényeket és ekkor készültek a fotók is.

 

► Már többször is permetezték atkaölő szerrel ezt a fagyalsövényt, de hiába, egyre rosszabbul néztek ki a növények. A fagyaltripsz (más néven orgonatripsz) kártételét kellett volna idejében felismerni. Az apró szívásnyomok, a levelek kifakulása még kezdetben mindkettő kártevőre jellemző lehet, de a későbbiekben a tripsz által szívogatott levelek torzulnak, felhólyagosodnak, törékennyé válnak (elpattannak) és csillogóan ezüstös színűek. A fonákon található fekete ürülékszemcsék is a tripszekre utalnak. A bokorsor egyes részein már most teljes lombhullást okozott ez a szabad szemmel alig látható rovar, nyár végére kopasz lehet az egész sövény.

Az atkaölő szerek nem hatásosak a tripsz ellen és fordítva is igaz, a rovarölők nagy része nem viszi el a pókszabásúakhoz tartozó atkákat. Még érdemes permetezni, a felszívódó acetamiprid és a kontakt deltametrin hatóanyagú készítmények, tapadásfokozó adalékkal kiegészítve gyéríthetik a tripsztársaságot. Apró cseppképzéssel, többszöri ismétléssel és bőséges lémennyiséggel végezzék el a kezelést.

 

► Utcai hársfákon levéltetű elleni permetezést rendelt meg a kertész kolléga. Megtörtént, de egy hónap múlva a levelek már beborították a járdát. A bronzosan csillogó majd sárguló és elszáradó levelek egyértelműen az atkák kártételét jelezték. A hálószövedékre tapadt portól a fonák piszkosnak tűnt, takácsatkákra gyanakodtam. A mikroszkópos vizsgálat is alátámasztotta a helyben született megállapítást. Valamelyik takácsatkafaj ellen kellett volna védekezni. A rovarölőszeres permetezéssel még segítették is az atkák térnyerését, mert elpusztították a tápanyag-konkurens rovarokat. Szabaddá váltak a levelek az atkák számára.

A megmaradt lombot még meg kellene védeni. Az biztos, hogy ismételve és lehetőleg váltott atkaölőkkel kell majd védekezni. A döntést bízzák a növényorvosra.

 

► Nyáriorgona sövényhez hívtak, sürgősen lisztharmat ellen kell permetezni. A levelek valóban fehérek voltak, a gomba telepei teljesen beborították azokat. (A lisztharmatok a zöld növényi részek felszínén képezik a szürkés-fehéres telepeiket. Az ujjunkkal ledörzsölhetjük a gombafonalak szövedékét.) Azonban méterenként már csak egy-két levél maradt az ágakon. Már nem lett volna értelme a kezelésnek. A lisztharmat elleni gombaölő szerek mindegyike a lomb felületén fejti ki a hatását vagy azon keresztül felszívódva jut be a növény „vérkeringésébe”. Már tavasszal is jelen lehetett a gomba, ekkor kellet volna elkezdeni a védekezést.

 

Budapest, 2020. július 25.                        Üdvözlettel:                                              Zsigó György, NMNK