A közterületi növényeink, aktuális növényvédelmi teendőiről szóló 7./2020. hírlevél – Zsigó György.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                               2020. évi 7. levél

 

► A növénytermesztő kollégák hosszú évek óta küzdenek a mezei pocokkal. Igazán hatásos védekezési módszer nincs ellenük, csak a megindokolt kérelmekre engedélyezik a speciális rágcsálóirtók használatát.

A szántóföldekről a bolygatatlan parkokba, útszélekre és csatornapartokra is beköltözhet. A fotón, egy falu főterén, zászlótartó rudak talapzatánál láthatják a járataikba vezető nyílásokat. Frissen kapartak a lyukak, négyzetméterenként 4-5 nyílás is található a területen. A pockok károsítják a gyepet, a járatok közelében lévő fásszárúak gyökerét és esztétikailag is zavaróak.

Közterületi növényvédő szer nincs engedélyezve ellene, a járatok ismételt betemetésével riaszthatjuk a rágcsálókat. A házikertekben próbálkoznak, az egészségügy által engedélyezett egér és patkányirtó szerek használatával. Közterületen nem javaslom, kutyák, gyerekek is hozzáférhetnek a kemikáliákhoz!

► „Nyáriorgona sövényhez hívtak, sürgősen lisztharmat ellen kell permetezni.” írtam az előző levelemben. Dr. Maráczi László kijavított, Lycium barbatum volt a képen látható bokorsor és ennek a lisztharmatát fotóztam. Köszönöm a helyreigazítást! Fellapozhattam volna, Maráczi László szakkönyvét, mely Díszfák, díszcserjék védelme címmel jelent meg. Alapműnek számít, gyakorló szakembereknek készült, ajánlom a figyelmükbe.

 

► Hartner Rudolf, Kaposvár volt főkertésze hívta fel a figyelmemet a városi tölgyfák idei csipkéspoloska fertőzésére. Már többször írtam erről az észak-amerikai származású rovarról, de a lisztharmat és újabban a levéltetvek is egyre nagyobb gondot okoznak. A levéltetű lárvákról a fénykép június 2-án készült egy budapesti játszótéren. A mézharmattól ragadt a mászóka. (Nem is estek le a gyerekek :-)

A játszótereken csak a legnagyobb körültekintéssel lehet permetezni, gyakran a növényvédő szernek nem minősülő lombtrágyákkal is sikeresen védekezhetünk. A döntést bízzák a növényorvosokra.

 

► Lukács Zoltán vezetésével újra szerkesztjük a Közterületi sorfák jegyzékét. A szakemberekből álló bizottság az előző évek tapasztalata alapján átnézi a korábban ajánlott fajokat, fajtákat és átgondolja a két évvel ezelőtti kiadványban leírtakat. Lehet, hogy a tölgyek növényvédelmi besorolása is már a „biztosan kezelni kell” megjegyzést kapja majd? Kiadja a  Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, ősztől a honlapjukról is letölthető lesz. https://www.diszkerteszek.hu/

 

► Az utcai fákon, bokrokon egyre nagyobb gondot okoznak a Nap káros sugarai. A leveleken megjelenő szabálytalan körvonalú barna, száradó foltokat nem lehet összetéveszteni a gombák, rovarok, atkák kártételével, de a hiánybetegségek levélerek mentén vagy a levélszéleken jelentkező szimmetrikusabb tüneteivel sem. Ha a növények déli oldalán vagy a napsütötte utcafrontra kinyúló ágakon találkozunk az elváltozásokkal, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a Nap égette meg a leveleket.

A rosszul táplált, vízhiányos és ezért gyenge bőrszövetű növények különösen érzékenyen reagálnak a Nap perzselő sugaraira. Sajnos a közterületen lévők nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. A tarkalevelűek pedig már eleve érzékenyebbek, mint a zöldlevelű változataik. A harmadik képen, egy díszfüge levelén láthatják, hogy csak a világos levélfoltokon jelentek meg a napperzselés tünetei.

Az adott hely kitettségének az ismeretében válasszanak növényeket és szükség esetén hálóval, takarással védjék ezeket. Idei szemlémen láttam, hogy az öntözés egyszeri kihagyása is megnövelte a napperzselt levelek számát az évelőágyásban. Számos biokondícionáló készítményt kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy a növények jobban tűrjék a hőstresszt. Egyre több olyan permetszer is kapható, melyek „növényi napolajként” bevonatot képeznek a leveleken és így védenek. A növényorvosok irányításával a termesztésben már használják ezeket.

 

Budapest, 2020. augusztus 11.                        Üdvözlettel:                                              Zsigó György, NMNK