KERTBARÁT MAGAZIN 2020.08.13. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                            2020. évi 21. felhívás

 

A nehéz tavaszi kezdet után szerencsésen alakult a növényvédelmi év. Bár nagyon rapszodikusan, de még esőt is kaptunk. Szerencsére a kánikulai melegben és a szelektől gyorsan felszáradtak a levelek. A gombák és a baktériumok így nem fertőztek járványszerűen, a rovarok, atkák pedig „hozták a megszokott formájukat”.

 

Jól jellemzi a jelenlegi helyzetet Tóth Miklós kollégám mai levele: „A molyok még nagyon aktívak és még tudnak kárt okozni. A házikerti szőlőtőkéken óriási a madár és darázskár, és csak az tudja megvédeni az érő fürtöket, aki végtelen türelemmel egyenként tüll hálóba fogja azokat. A csigák hétről hétre kapnak elegendő nedvességet, így szaporodnak és szaporodik a kártételük is, az egyedileg dédelgetett növényeinket rágják le elsőként. Így nyár végéhez közeledve sem könnyebb a helyzet, de legalább víz van a talajban.”

A csigákról és a darazsakról nem tudok újat mondani, évek óta küzdünk velük (20. felhívás).

 

► A kései almatermésűekben és a nyárvégi őszibarackban még lehet, hogy permetezni kell a molyrágás megakadályozására (12. felhívás) és a monília ellen (16. felhívás). A napperzselés kivédésére (pl. Prosilicon lombtrágya) és a tárolási betegségek megelőzése miatt is felvehetjük még a permetezőgépet. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.). Antagonista gombát tartalmaz pl. a Blossom Protect, mely bioszer.

Az alma tárolhatóságát a gyümölcsök kalciumtartalma is befolyásolja. Még pótolhatjuk, lásd a 17. felhívást.

 

► A szőlőben a fürtöket már nem károsíthatja a lisztharmat és a peronoszpóra, de ez utóbbi a fiatal levelek leszárításával még gondot okozhat és persze még a szürkepenész is megjöhet.

 

Esős, nedves és meleg időben akár az egész termést is elviheti a szőlő szürkepenészes (botritiszes) rothadása. A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja. Ezzel magyarázható, hogy míg a lisztharmat és a peronoszpóra járványok előzményei akár egy évre is visszanyúlnak, addig a szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott.

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, ha már feltűnnek a bogyók szürkésbarna foltjai, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep, ott azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, pl. a Chorus 75 WG (14 nap), Quadris (7 nap), Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), Teldor 500 SC (csemege:7 illeteve bor:14 nap), Cantus (é.vi. 28 nap), Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), Qualy (21 nap) az engedélyezett III. kategóriás készítmények, melyek a zárójelben lévő élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel rendelkeznek. Kis kiszerelésben már a Cabrio Top is bevethető, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett, 35 napos é.v.i.-vel rendelkezik. Egy parazita gombát tartalmazó „bioszer” a Botector, melynek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

 

► A zöldséges ágyásokba megérkeztek a poloskák is. Mintha ezekből is kevesebb lenne az idén. Az érésben lévő terményeknél mindig bajban vagyunk a növényvédelemmel. A Karate Zeon 5 CS a színeződés kezdetéig használható pl. a paradicsomban. A poloskák viszont folyamatosan támadnak. Vajon a leszüretelt paradicsom bokrokat, a rajtuk lévő félig érett sárgás-zöld termésekkel ismét felfoghatjuk, úgy mintha most indulna a színeződésük? Az Óbudai Megfigyelőkertben igennel válaszoltam és a Karatéval letakarítottam a poloskákat.

 

► Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon. Az almához hasonlóan még itt is pótolhatjuk (17. felhívás).

A termések színeződéséért, a gyorsabb érésért és az eltarthatóságáért felelős elem a kálium. Ezen tulajdonságok erősítésével egyben az aszály és a Nap káros hatását is ellensúlyozzuk. Adagolhatjuk a talajra, de a leveleken át is felszívódik. Pl. Wuxal K 40 és Damisol Kálium levéltrágyák, magas K tartamú NPK műtrágyák, stb.

 

Budapest, 2020. augusztus 12.                   Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu

 

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a megemlített növényvédő szereket is megvásárolhatják

és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak!