KERTBARÁT MAGAZIN 2020.09.18. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                                                                            2020. évi 23. felhívás

 

Lassan véget ér a növényvédelmi szezon. Azért még vannak feladataink! A dióburoklégy a talajban telel át, ezért folyamatosan szedjék össze a lehullott fekete termést és a fán se hagyjanak beteg szemeket (2019. évi 19. felhívás). Néhol permetezésért kiált a csonthéjasok blumeriellás lombhullása (17. felhívás) és elkezdték a beköltözést de még az ágyásokban, gyümölcsfákon is szívogatnak a poloskák (a 21. és a 2019. évi 18. felhívás). A csigák sem alszanak még téli álmot ( 20. felhívás). Már mindegyik károsítóról írtam, kérem lapozzanak vissza.

 

► A jó szeműek szabad szemmel is felfedezhetik a szőlőleveleken a lisztharmat apró sárga göbeit, melyek belsejében bújnak meg a tavaszi fertőzést indító ivaros spórák. A göbök idővel vastag falúvá és feketévé alakulnak. Ezek már kibírják a hideget és a növényvédő szereket is, így tud áttelelni a gomba. A göböcskék (kazmotécium a tudományos nevük) az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, támberendezésre, és tavasszal innen lövik ki az első fertőzést beindító spóráikat.

Betakarítás után, még lombhullás előtt, a szőlősgazdáknak még egyszer érdemes felvenni a permetezőgépet és elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást, mellyel tehát már a jövő évi termést védik. Most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk, szó szerint lemoshatjuk ezeket a gombképleteket. Ne feledjék, elsősorban a saját tőkénkről támad a lisztharmat, mindenki a saját lisztharmatáért felelős.

 

► Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyenek pl. a boszkalid és a ciprodinil hatóanyagokból készült néhány gombaölő. Antagonista gombát tartalmaz egy „bioszer”. Bár 0 napos, de itt is be kell tartani az utasításokat.

 

► Szeptembertől hozzá lehet kezdeni a madarak etetőhöz szoktatásához. Csak ott kezdjenek hozzá a téli etetéshez, ahol folyamatosan pótolni tudják az elfogyasztott tápanyagot. Amennyiben egy fagyos éjszaka után üresen találják a megszokott etetőt a madarak, keresgélésbe kezdenek. Ha néhány órán belül nem találnak eleséget, akkor pl. a kis testű cinkék, ebbe belehalnak. Tájékozódjanak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület www.mme.hu honlapjáról.

Mészáros Pál szekszárdi borász – szerintem a legjobb – már nem permetez rovarölővel, az ültetvényébe berepülő gyurgyalagok évről-évre kivadásszák a szőlőmolyokat. Hálából róluk nevezte el a szállodáját. Merops Hotel.

► Több díszfának, díszbokornak van olyan károsítója, amelyek a házikertek gyümölcsfáit is megtámadhatják. A baloldali fotón az almalisztharmat primer tüneteit láthatják virágzó díszalmán. Középen az őszibarackon, orgonán is súlyosan károsító eperfa-pajzstetű telepe fehérlik szivarfaágon, míg a harmadik képen a kaliforniai pajzstetű lázfoltjait és egyedeit fényképeztem japánbirs almáján. A legtöbb gyümölcsfánkon károsít.

Az ország legnevesebb faiskolásai és kutatói az idén is megszerkesztették az utcai fásításra javasolt fafajok, fafajták jegyzékét. A növényvédelmi csapat egy újabb oszloppal is kiegészítette a füzet táblázatát, mely a fenti kérdésben próbál segíteni. Szerintem érdemes átnézni a mielőtt egy díszfa megvásárlásában döntenének. http://zsigogyorgy.hu/novenyvedelem/novenyvedelmi-irasok/ oldalon.

 

Budapest, 2020. szeptember 17.                Jó kertészkedést kívánok: Zsigó György, www.magyarnovenyorvos.hu