Adama tájékoztatás: Legato Trio felhasználással kapcsolatban

 

Többen kérdeztetek a Trinity (Legato Trio) engedély módosításával kapcsolatban a készítmény pre- ill. korai poszt felhasználásáról.

 

Az engedélyokirat módosítása a szükséges vizsgálatok elvégzése után, gyártói kezdeményezésre történt, amelynek során a készítmény korábbi, kizárólag korai posztemergens felhasználása az őszi búza és őszi árpa esetében kiegészült a vetés után, kelés előtti (preemergens) felhasználási lehetőséggel. Ezzel egyidejűleg az alkalmazott dózis valamennyi kultúrában egységesen 1,5 – 2,0 l/ha-ra módosult. Az okirat egyéb előírásai változatlanok maradtak.

 

A módosítás, ill. az új egységes okirat 2020.09.03-i dátummal kiadásra került, ami azt jelenti, hogy a készítmény az őszi búza és őszi árpa kultúrákban már az idén ősszel jogszerűen alkalmazható preemergensen is, természetesen az új okiratban előírt dózisok ill. növényvédelmi technológia figyelembevételével. Erről az érintett termelőket körlevél útján tájékoztattuk.

 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a módosítás hatályba lépése előtt gyártott, kereskedelmi forgalomban lévő tételek még a korábbi engedélyokirat alapján készült címkével vannak ellátva, amely nem tartalmazza az új technológiai elemeket.

Mivel az okirat módosítás a már forgalomba került tételek vonatkozásában átcímkézési vagy felülcímkézési kötelezettséget nem ír elő, nem követ el hibát az a termelő sem, aki az így megvásárolt, még régi címkével ellátott készítményt a címkén szereplő korábbi felhasználási előírások szerint – kizárólag korai posztemergensen – 1,5-2,5 l/ha dózisban alkalmazza.

 

Üdvözlettel:

Balczár Zoltán régiómenedzser Adama Hungary Zrt.