A növényútlevél  2020. december 14-én életbe lép.

A növényútlevél kiadására a növényvédelmi hatóság felhatalmazhatja a TERMELŐT, ha megfelel az előirt kritériumoknak. A termelő a felelős a növényútlevél kiadásáért, és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzéséért. Magyarországon a 7_2001. (I. 17.) FVM rendelet a növényútlevél kiadásához növényvédelmi kamarai taggal történő szerződést ír elő. Hangsúlyoznánk, ez nem egyezik meg a 43/2010 növényvédelmi szerződéssel! Annak része lehet, de célszerű erre külön szerződést kötni. Mellékelünk egy szerződés tervezetet. A kamaránk felelősség biztosítását érdemes erre megkötni, mert azért itt van felelősség. Bizonytalanság esetén inkább forduljatok a hatósági szakemberekhez, mert egy visszautasított kamion komoly pénzügyi hátrányokkal jár.A növényútlevél felhatalmazás kéréséhez a szerződést mellékelni kell. Ha a tulajdonos a kamarai tag, vagy az alkalmazott szerepeltetni kell a munkaszerződésben, hogy ezt a feladatot ő látja el és a hatóság felé ezt is igazolni kell.

Szeretnénk, hogy a feladatra jelentkezzetek az info@vmnk.hu e-mailen. Mi továbbítjuk a termelők felé a lehetőséget. Ha összejön a szerződés a termelőnek nem kell várni a hatóságra /8 nap/ a növényútlevél kiállítására.  A feladat összefogására Eredics András tagtársunkat kértük fel.

A díjazás egyedileg történik, bár az országos szervezet dolgozik egy díjtétel ajánlaton. Az intézkedési terv növény tétel függő, egy árudában sokkal nehezebb. Az ellenőrzés a növényfajták és a kártevők számától függ. Külön megkeresésre ajánlást tudunk adni. A költségek közé számítsátok be a biztosítást is.

Az ide vonatkozó jogszabályokat mellékeljük és egy kis ízelítő a kártevőkről a honlapon Both Gyula Növényvédelmi klubos előadása / https://vmnk.hu/download-category/novenyvedelmi-klub-2020/.

NÖVEÜ_Megbízási szerz. 2020_

(EU) 2019.2072
(EU) 20162031 RENDELETE
7_2001. (I. 17.) FVM rendelet
a_bizottsag_2019-_827_felhat. rendelet (1) (2)

VMNK