Pyrenopeziza brassicae Európai elterjedése,  várható megjelenése Magyarországon.

C:\Users\bothgy\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\CBB83DDF.tmp

Pyrenopeziza brassicae földrajzi elterjedése

Repce levélfoltossága Pyrenopeziza brassicae Sutton et Rawlinson, ivartalan alak /Cylindrosporium concentricum Grev./

Gombák ( 1FUNGK )

Ascomycota ( 1ASCOP )

Pezizomycotina ( 1PEZIQ )

Leotiomycetes ( 1LETOC )

Helotiales ( 1HELOO )

Dermateaceae ( 1DERMF )

Pyrenopeziza ( 1PYRPG )

Először 1977-ben figyelték meg Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban.

A repcén kívül számos termesztett keresztesvirágút megfertőz, főleg a káposztaféléket, többek között a tarlórépát, a mustárt. Gazdanövényei továbbá a vadon élő keresztesvirágúak, például a mezei tarsóka és a pásztortáska.

Repce levélfoltossága Pyrenopeziza brassicae tünetek:

A szabad szemmel felismerhető a P. brassicae termőteste (apotéciumok). Ritkán fordul elő. Elhalt repceleveleken, repcemaradványok levélnyelén találhatók az ugaron hagyott repceföldeken.

A repcenövény leveleinek felső és alsó részén általában tavasszal, de akár késő ősszel is megjelennek, a kis kör alakú, fehéres, pontszerű foltok, a kórokozó acervuluszai.

A fehéres vagy halványbarna, akár két cm átmérőjű foltok később összemosódnak. A levél fertőzött részein gyakran felszíni torzulások jelentkeznek; a levél pattanva törik. Kedvező feltételek esetén a beteg levelek nem hullanak a talajra, hanem továbbra is a száron lógnak. A beteg levelek szárazon zörögnek. A fő- és oldalhajtásokon először egy-két cm méretű, hosszanti irányú fehéres vagy halványbarna, kérgrepedések jelennek meg, amelyek később 15 cm hosszúak és 2 cm szélesek is lehetnek.

A virágzaton és a becőkön eleinte kis koncentrikus fehéres foltok jelennek meg, amelyek később

gyakran halványbarnára színeződnek és a becőn hosszanti irányában terülnek el. Súlyos fertőzöttség esetén a virágzatok teljesen elbarnulnak, a becők nem fejlődnek ki, eltorzulnak, kényszeréretté válnak és részben felrepednek, száruk halványbarnássá válik, gyakran kérgesedett harántrepedéseket láthatunk rajtuk. Maghullás tapasztalható.

© Szerzői jog Malcolm Storey

 

© Szerzői jog Malcolm Storey

 

lker H. Paul: RAPS Krankheiten · Schädlinge · Schadpflanzen

Feltöltötte: John King

Pyrenopeziza brassicae fejlődési ciklusa

Megelőzés:

A legfontosabb megelőzés az aratás után visszamaradó növényi részek és a repceárvakelés eltávolítása, valamint a fertőzésnek kitett helyeken kevésbé fogékony őszi káposztarepcefajták termesztése.

Bizonyos gyomirtó szerek permetezése az olajrepcén csökkentheti a leveleken lévő epikutikuláris viasz mennyiségét, ezért a növény fogékonyabb lesz a kórokozóra.

Érdemes ellenőrizni a gombaölő szereket, mert néhány hatóanyagnál már kimutatták a rezisztenciát.

2021.02.02. Both Gyula VMNK