A közterületi növényeink, aktuális növényvédelmi teendőiről szóló 2./2021. hírlevél – Zsigó György.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2021. évi 2. levél

► A rügypattanásban lévő platánokat, a duzzadó vadgesztenye rügyeket március 9-én fotóztam. Fagyos éjszakákkal és nappali hőrekordokkal, de megérkezett a tavasz. Enyhe volt a tél, tartós hideg az idén sem gyérítette a kéregrepedésekben és a rügypikkelyek védelmében áttelelő rovarokat, gombákat. A tegnap fényképezett kecskerágó rügyei is kipattantak, de a pajzstetvek és a lisztharmat is jó erőben várják a tavaszt. Érdemes elvégezni a fák tavaszi lemosó permetezését. Ezzel megakadályozzuk azoknak a kifakadó, kis leveleknek a károsodását, melyeknek kulcsfontosságú szerepük van a fák életének a beindításában. A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A növények fejlődést lassító éjszakai fagyok, nappali lehűlések hatására elhúzódóan fakadnak a fák, még nem késtünk el a munkákkal.

A károsítók összetételében tavaly óta nem történt változás. A 2021-re engedélyezett növényvédő szerek listáját átnéztem, a tavalyi első felhívás szövegét ezek alapján módosítottam.

A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel a rovarok, atkák ellen kell kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. A tölgy csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, 2020-ra Budapesten is jelentős kártevő lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán csipkéspoloskánál leírtakkal. Tehát most a törzsön, az ágakon található, imágó alakban. Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények választéka megfelelő. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A ma reggel fényképezett rózsa zsenge levelei is megperzselődnének a téli töménységű permetlétől.

A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat – az olcsóbb engedélyeztetési eljárás miatt – lombtrágyáként engedélyeztették, ezek is bevethetőek.

A növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében valószínűleg választania kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjon a hajtások hervadását, levélérszáradást előidéző apignomónia gomba ellen vagy olajos készítménnyel permetezzen a csipkéspoloska ellen? Amennyiben a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kis leveles platánon. 20210309_081613

 

20210308_074606 20210309_093325 20210308_092120

Budapest, 2021. március 9. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK