KERTBARÁT MAGAZIN 2021.03.11. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2021. évi 4. felhívás

► „Pénteken frontfelhőzet vonulhat át fölöttünk, amelynek útját többfelé kísérheti eső, zápor. A hajnali 1-8 fokról délutánra 7 és 15 fok közé emelkedik várhatóan a hőmérséklet.” A tafrina gomba továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás és a 4-8 0C átlaghőmérsékletet az optimális. Amennyiben beigazolódik az OMSZ előrejelzése, akkor az őszibarack és nektarin fajtákon számolnunk kell a levélfodrosodást és levélhullást okozó tafrinával. Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle.

A fotó ma reggel készült Bonanza őszibarack fajtán. Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres zöld levélkéket már most is megtalálhatja a gomba. A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Az első lépés már megtörtént, ez a rezes lemosás volt. De most ismételni kell a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak.

Sokan még mindig félnek a réztől az őszibarackban. Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, mely 2021 -ben pl. Agrizol 250 EC, Alfa-Solo, Dafne 250 SC, Difcor 250 EC, Difend, Difeno 3 FS, Difend 25 EC, Dividend M, Ila 250 EC, Mavita 250 EC, Porter 250 EC neveken is kapható. Az aláhúzott nevekkel az idén találkozhatnak először.

A mankoceb hatóanyag engedélyének a visszavonása miatt (lásd a 2. felhívást) a Miltox Speciál Extrától is búcsúznunk kell, jövő január 4-ig lehet használni. Az idén még „a színes bimbós állapotig” permetezhetünk vele.

A kis leveleket kell befednünk a permetlével, ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is küzdhetünk a tafrinával. Ebben az esetben ismételni kell a kezelést

5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a gomba károsítása.

C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210310_094810.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210310_101101.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210302_094030.jpg

► Ma virágzásra készülődő kajszival is találkoztam. Amennyiben hűvös, párás marad az időjárás, akkor a virágfertőző moníliával is gondunk lesz. A védekezés lehetőségeiről szól a következő felhívás.

Minél több virágot védjünk meg, mert még a fagyok is jöhetnek. „A hónap végén már kifejezetten sarkvidéki eredetű levegőre számíthatunk.”- jósolja az Agronaptár. hu.

► A bíborlevelű díszalma penészes gyümölcsmúmiáit Budán, egy parkban találtam. A díszfák, dísznövények károsítói veszélyt jelenthetnek a kertekre is. A díszalmafa egészsége miatt, de a termő almafák érdekében is, le kellene szedni a moníliás gyümölcsmúmiákat és az erősen pajzstetves ágai miatt olajos lemosást is javaslok.

.