Repce helyzetkép. A léghőmérséklet és a talaj hőmérséklet rendesen visszaesett. Sok helyen -4, -6 fokokat is mértek. A megyében több helyen is havazott, Szentgotthárd térségében több cm-es hó borította a repcét. A levélnedvesség megvolt a gombáknak, de a hőmérséklet hiányzott a fertőzéshez. A gyümölcsfák virágai sok helyen sajnos ismét megfagytak.

A repcében megint megjelentek a csavarodások. Több internetes portál a Nagy repce ormányost teszi felelőssé. 20 db növény boncolása után elmondható, hogy mikroszkóp alatt sem ormányos lárvát, sem tojást nem találtam. Az epidermiszen sem voltak szúrás nyomok. A szár egyik fele színeződik, lilul, és barnul, és csavarodik. Természetesen a Nagy repceormányos fertőzésekor is vannak hasonló tünetek, de akkor a szárban megtalálhatók a fejlődési alakok.

Konzultációk alapján inkább élettani tűnetek. Hideg, tápanyag stb. A növekedésben elmaradó állományokban nem tapasztalható látványos tünet. Két egymás melletti táblán különböző fajta esetén a fejlődésben előbbre tartónál vannak tünetek, tehát a különböző fajtaérzékenységet sem zárhatjuk ki.

A rovarok repülési kedve is megtorpant, bár a hó alatti tálakban is találtunk 160db fénybogarat. Nincs még vége a rajzásoknak, feltehetően elhúzódik majd. Az előrejelzési térképen érdemes figyelni a hozzánk közeli tálak fogásait.

D:\Wfeltölt\2021\Elórejelzés\repce\042\8.jpg D:\Wfeltölt\2021\Elórejelzés\repce\042\6.jpg

D:\Wfeltölt\2021\Elórejelzés\repce\042\4.jpg