nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 8. felhívás

A zöldségágyásokban az aszállyal a gyümölcsösökben a faggyal küzdenek a növények. Az előrejelzések szerint a héten talán javul a helyzet. Ahol virágzó csonthéjasokat ért el a múlt heti fagy, ott nem lesz nagy termés pl. a Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Volt ahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a 9-10 C0 –os éjszakákat, húsvét környékén. A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. (Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.)

Közben a károsítók is megérkeztek. Pénteken fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők, akár dupla dózissal is permetezhetnek. 22 névváltozatban számoltam össze a kénes szereket. Újdonság a Flosul, mely folyékony formában tartalmazza a hatóanyagát. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen.

Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, melyeket a varasodásra fogékony fajtákon már védeni kellene a gomba támadása ellen. A gomba már készen áll a fertőzésre, de a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetnek a varasodás ellen.

Jobb oldalt az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől, a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetű. Ezt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában a Kaiso Garden, a Karate 2,5 WG és a Zeon, a Klartan 24 EW (melyet korábban Mavrik 24 EW-nek hívtak), a Mospilan 20 SG, a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, mely a permetlécsepp beszáradása után egy polimer hálóba kötözi, ebbe fojtja a levéltetűt. A Vektafid A és a Vegarep EC olajat tartalmaznak, téli lemosásra és csökkenetett koncentrációban, nyáron is használhatóak a levéltetvek ellen is. Válasszák a „kíméli a hasznos rovarokat” feliratú rovarölőket!

C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210409_155643.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210409_155747.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210409_160517.jpg

► Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokat. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják. Beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon. A gazdabolt.hu és a biokutatas.hu oldalakon, nemsokára kisfilmeken is megnézhetik a csapdákat, de a téli fagyokat túlélő vaszabibokrot és a kaktuszmezőt is. A betegség ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető követelmény lesz a kerti növények kiválasztásánál.

Budapest, 2021. április 12. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásokban megemlített növényvédő szereket is megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak! http://www.hermesafesz.hu/uj/boltjaink.php

ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA