Repce helyzetkép 2021.04.16.

Egyre több az ormányosok kártétele, és a fagyokkal a tünetek még erősödnek is. A sárga tálak folyamatosan fogják a kártevőket, egy nagyon elhúzódó rajzás van. A lárvák L1-L3-ig megtalálhatók a szárakban. Sajnos a hidegben nem igazán repülnek az imágók, inkább a talajon csak másznak, ezért van több kár a csapdák fogásával ellentétben. Főleg a gyökérnyaki részen vannak a lárvák, tehát az imágók nem is másztak fel a növényen. Feltételezünk egy korai január végi betelepedést is. A hőmérséklet 20-ika után elérte a 15 fokot pluszban, és több napon át jó idő volt. A rovarok ebben az időben már megindulhattak. A jövőt illetően elő kell keresni a futtatókat és a talajcsapdákat.

Megjelentek a bundásbogarak és a repcebecő ormányosok a sárga tálakban. A fénybogarak repülési kedve csökkent, de a bimbók között azért ott vannak. A tojásrakás után megjelentek a az első fénybogár lárvák. A bimbókon látszanak a rágásnyomok.

Az időjárás továbbra sem alakul kedvezően. A sárga tálakban megfagy a víz. A bimbókon és a virágokon is látszanak a fagyok nyomai. Az utóbbi napokban elég komoly fagyokat regisztráltak a műszerek. A barack és a korai cseresznyék, meggyek is komoly fagykárt szenvedtek. A talajhőmérséklet még mindig nagyon alacsony. a megye változó mennyiségben kapott csapadékot, a területi eloszlás eltérő, a saját mérésre támaszkodjunk. Már komoly internetes automata mérőket lehet kapni 100 ezer forintért.

A levélnedvesség rendelkezésre áll a gombáknak, a megfelelő hőmérséklet még hiányzik.

A bór hiány tünetei is láthatóak, a szilárd műtrágyák a csapadék hiány miatt nem hasznosultak. A szemcsék a növényeken megtapadva perzseléseket okoztak.

A pockok is aktívak. Több táblában komoly károkat okoznak. Akadályozzuk meg a további felszaporodást.

Lassan elindul a teljes virágzás, a sárgatálak nem fognak működni. Hálózással folytatni kell az előrejelzést. Az oldalhajtások kialakulása folyamatban van. reméljük a rügyek nem károsodnak a fagyokban. Jó termés azért nem várható.

Fotó: Vajkovics Balázs

E:\Camera Roll\WIN_20210415_15_00_39_Pro (2).jpg

cid:dec7e000-1409-4579-ae5c-e94538a5714b@eurprd03.prod.outlook.com

Elpusztult ormányos lárva                                                           Műtrágya perzselés