Virágzik a repce. Fokozott figyelem a méhekre. A sajtóban már olvasni lehet kényszer repce kaszálásról, nem engedélyezett növényvédőszer használata miatt.

A talajhőmérséklet még mindig alacsony, és erősen ingadozik. Még a mélyebb rétegek nem melegedtek fel. A hőmérséklet is csalóka, a reggelek elég hűvösek. érdemes a harmatpontot is figyelni. Eltérő mennyiségben és intenzitásban kapott a megye csapadékot. A gombák aktivitásához már közelit a hőmérséklet. A gabonákban, repcében már várható a gombafertőzés, ne keverjük a vírusokkal.

Repcében a becőormányos, a fénybogár, és a bundásbogár is jelen van. Hálózással figyeljük a táblákat. A gabonákban nagyon gyorsan települnek be a vetés fehérítők, rövid érési táplálkozás után már párzanak, és tojást raknak. Figyeljünk, el ne késsünk. A gabonatáblák melletti repcén ott bannak a méhek. Figyeljünk, főleg az elsodródásra.

A gyümölcsfák is virágoznak. kezdjük meg a monilia elleni védekezést.

A fénycsapdák fogják a bagolylepkéket, a feromon csapdákban az alma levél aknázómoly már megjelent, és rajzik a vadgesztenye aknázómoly is. A puszpáng moly hernyói megkezdték a rágást, most csapjunk le rájuk. A boróka tarka díszbogár még fázik, a védekezés jelenleg hatástalan ellene.

Fotó: Moór Adrián