KERTBARÁT MAGAZIN 2021.05.05. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 11. felhívás

► Még sohasem láttam az ideihez mérhető nagyságú monília fertőzést az Óbudai Megfigyelőkert kajszifáján és meggyfáján. Lásd a fotókat. Lehet-e még permetezni valamivel?-kérdeztem Pénzes Béla professzor úrtól. „Véget ért a kórfolyamat, már nincs értelme permetezni”-válaszolta. A virágzásban lehetett volna megmenteni a fákat. Sajnos sejtettem a válaszát, de azért bizakodtam, hogy talán már talált és kipróbált egy olyan felszívódó gombaölőt, amely még megállítaná a vesszőkben terjedő gombát.

Egyetlen lehetőségünk maradt, a metszés, a száradó virágcsomók alatt az egészséges részekig „visszacsípni” a vesszőket. Minél gyorsabban kezdjenek hozzá, a vesszőkben a vázágak és a törzs felé halad a gomba!

A fennmaradó beteg növényi részek, később a másodlagos hajtásokat is fertőzhetik illetve a következő tavaszon a felületükről, elindíthatják az újabb virágfertőzést.

► A virágzás végéhez közelednek az almatermésűek. Megérkezett az eső is. (Óbudán inkább csak esőcske volt.) A talajból felszálló pára a hétvégére ígért melegben, berobbanthatja a varasodást a fogékony alma és körtefajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Sziromhullás után bevethetjük a felszívódó gombaölőket pl. a varasodásra érzékeny Starkingnál. Egymást követően 2-4 alkalommal lehet ismételni ezekkel a szerekkel.

A 8. felhívásban lefotóztam egy fertőzött almarügyből betegen kitörő lisztharmatos levélcsokrot. Ez volt az idei elsődleges (primer) fertőzés. Ezek a levélkék már továbbfertőzték az egészséges leveleket is, ezt láthatják a mai fényképen. Sziromhullás után a lisztharmat ellen is indítani lehet a felszívódókat, hasonlóan a varasodáshoz.

A felszívódó gombaölők közül jó néhány mindkét kórokozó ellen engedélyezett, bár pl. a Topas 100 EC-t inkább a lisztharmatra, míg a Score 250 EC-t inkább a varasodásra ajánlják. Tájékozódjanak a gazdaboltokban és olvassák el a címkék feliratait. Még néhány termék a bőséges kínálatból: Difcor, Domark 10 EC, Dagonis, Cyflamid (csak lisztharmatra), Qualy (csak varasodásra), Chorus 50 WG, stb.

A felszívódó készítményekkel szemben gyorsan kialakulhat a gombákban a rezisztencia. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, vagy ha ezeket bekeverjük a felszívódókhoz. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is. A varasodás ellen rézzel vagy valamelyik mankocebbel, (melyektől a 2. felhívásban búcsúztam el), a lisztharmat ellen pedig valamelyik kontakt kéntartalmú szerrel egészíthetik ki a permetlevet.

Csupán a két kontakt gombaölővel is védekezhetnek, a kénes és a rezes készítményekkel. Azonban ezekkel ismételni kell a kezeléseket, mert az eső lemoshatja illetve a növények „kinőhetik” a növényvédő szeres burkot.

Továbbra is látok fantáziát az egyszerű anyagok használatában. A fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a lecitin a lisztharmatra, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában.

A https://portal.nebih.gov.hu/ oldal jobb felső sarkában az „egyszerű anyagok”-ra keresve, eljutnak a részletes technológiai ajánlásokhoz.

Mike Gyula budai kertbarát leveléből idézek: „szőlő, cukkini, csicsóka, petrezselyem lisztharmatra  a csalán+lecitin jó.” Köszönöm, hogy megosztotta a tapasztalatát velünk. Az egész levelét is mellékelni fogom.

C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210505_140405.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210505_140505.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210504_172333.jpg

Budapest, 2021. május 4. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a készítményeket is megvásárolhatják: http://www.hermesafesz.hu/uj/nyitolap.php