KERTBARÁT MAGAZIN 2021.05.17. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 12. felhívás

A csapdákban megjelentek a gyümölcsmolyok és néhol, már a cseresznyelegyek is rajznak!

► Tavaly óta nincs változás a légy biológiájában és az engedélyezett rovarölők köre is csak Lamdex Extrával bővült. Piretroid, így a hatása is hasonlít a jól ismert, aláhúzott rovarölőkhöz.

A zöldborsó nagyságú, pirosodó gyümölcsöket már károsíthatja a két csersznyelégy faj. Javaslom, hogy Önök is helyezzenek ki ragacsos sárgalapokat. A lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell. A kutatók csigával, teleszkópos botokkal mozgatják le és fel a lapot. Az alsóbb ágra akasztva csak kisebb számban és egy-két héttel később fogják az első egyedeket. Ekkor már elkéstünk, a termés nagyobb részét már „beköpték” a legyek. Ahol megtalálták a sárgalapon az első, jellegzetes szárnymintázatú egyedeket (lásd a fotón) ott ki kell számolni a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejét (é.v.i.). Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó Mospilan (14 napos), akkor ez is kiváló. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk, 7 napos pl. a Decis és a Kaiso Garden, míg 3 napos a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra.

A szüret után szedjék le a fákról a ragacsos lapokat, mert már nincs szükségünk rájuk, a hasznos rovarokat viszont összegyűjtik. (A diólegyek rajzását is ilyen sárgalapokkal követjük, de ezeket később kell kirakni.)

► Érdemes rápillantani a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzási táblázatára. Az adatok jól mutatják, hogy mennyire eltérően alakulhat ugyannak a fajnak a rajzása és az egyedszáma az ország különböző pontjain. A múlt héten aknázómolyok esetében 0 és 2600 között, míg a tarka szőlőmoly esetében 0 és 222 között változott ez a szám. http://zsigogyorgy.hu/novenyvedelem/rajzasi-tablazatok/ El lehet kezdeni a védekezést. Tavaly már június 8-án így néztek ki a kezeletlen levelek. Tojásrakás előtt a Coragen 20 SC, a fiatal, kicsi hernyók ellen még a Mospilan 20 SG is hatásos lehet. A bio Neemazal-T/S és névváltozata a Camohrex Neem is III. kategóriás.

► Almamoly ellen a fák törzsére most lehet kihelyezni a hernyófogó öveket. Az első nemzedék lárvái költöznek alájuk, bábozódni. A szüretig 10-14 naponta cseréljék és semmisítsék meg. (Hajdan jogszabályok kötelezték a kertészeket a használatára, almára és körtére, még a cseréjüket is ellenőrizték.) Megvásárolhatóak, de házilag is elkészíthetőek. Szárazon kell tartani az öveket, érdemes egy körgallérral lefedni a búvóhelynek szánt kötelet, papírtekercset.

► A győri kertbarátok kérésére, idén tavasszal egy füzetben is összefoglaltam a gyümölcsfélék és a szőlő növényvédelmével kapcsolatos tapasztalataimat. A Hermes boltok árusítják ezeket, a saját fényképeimmel ellátott, 48 oldalas kiadványokat. Igyekeztem a „vegyszermentes”megoldásokat is bemutatni, az utolsó öt oldalt pedig a hasznos információknak szenteltem: laborok, hatóságok címei, karantén károsítók bejelentése, stb.

2012_0509_cslégy 001 C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\1. kép_levél.jpg C:\Users\Zsigó György\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\20210515_143430.jpg

Budapest, 2021. május 15. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Hermes ÁFÉSZ Üzletek, ahol a felhívásokban is megemlített növényvédő szereket megvásárolhatják*:

  • Kertészeti Áruház

2011 Budakalász, Lupa szigeti elágazás

  • Kertészeti Áruház

1132 Budapest, Váci út 6. – 3-110-046

  • Kertészbolt

1077 Budapest, Baross tér 16. – 3-426-722

  • Kertészeti és Iparcikk Szaküzlet

1134 Budapest, Bulcsú utca 23/a. – 3-408-643

  • Kertészbolt

1114 Budapest, Bartók Béla út 66. – 4-666-103

  • Kertészbolt

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 3. – 2-124-201

*Kérjük, tájékozódjon előre, hogy az adott üzletben megtalálható-e az Ön által megvásárolni kívánt készítmény!