Heti növény egészségügyi helyzetkép Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi  Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Moór Adrián

Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. május 6.- május 20.

Az elmúlt két hétben megyénkben viszonylag hűvős, csapadékos, szeles időjárás volt jellemző. Az elmúlt napokban megérkezett az áztató eső. Peresznyén hatalmas jégesővel érkezett a csapadék. Szombathelyen a vizsgált periódusban 83,5 mm csapadék esett.

  1. ábra: Meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza BBCH 49 – 51 (Első toklászok megjelenése – kalászhányás kezdete, a virágzat csúcs kiemelkedik a levélhüvelyből)

Őszi árpa BBCH 61 (Virágzás kezdete)

Őszi káposztarepce: BBCH 67 – 69 (Virágzás gyengülése, sziromhullás – virágzás vége, becőképződés kezdete)

Napraforgó: BBCH 12 – 14 (2 – 4 leveles állapot)

Kukorica: BBCH 13-15 (3-5 leveles állapot)

Szója: BBCH 9 (Kelés, a hajtáskampó áttöri a talajfelszínt)

Szőlő: BBCH 10 (levélfejlődés)

Alma: BBCH 70 – 71 (Gyümölcskötődés, tisztulási hullás – 5-10 mm-es gyümölcskezdemények)

Szántóföldi kultúrák

Az  őszi árpa a virágzik, az őszi búza pedig kalászhányás kezdetén van. A következő időszakban nagyon fontos feladat áll a termelők előtt a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés, különösen most, amikor csapadékosabb az időjárás. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben. A vetésfehérítő lárvák hámozgatása gyenge mértékű.

Az őszi káposztarepce hosszan virágzott az idén, levirágzóban vannak a táblák. A védekezés nyomán lecsökkent a repcebecőormányos imágók egyedszáma, a mostani egyedsűrűség már nem indokolja az inszekticides beavatkozást. Jelenleg főként a becőt károsító betegségek megjelenését kell figyelni, a csapadékos időjárás miatt, amelyek jelentősen befolyásolják a termés mennyiségét.

Kukoricában a posztemergens gyomirtó kezeléseket a csapadék hátráltatja. A leesett csapadék jótékony hatása már látszik a kukoricán, szemmel láthatóan növekszik az állomány.

Napraforgóban az alapkezelések a mostani csapadék hatására általában sikerültek. A sok csapadék hatására viszont néhány helyen fitotoxikus tünetek léptek fel. Jelenleg a posztemergens kezelések lesznek aktuálisak, ha szárazabbra fordul az idő.

Gyümölcskultúrák

Alma ültetvényekben tovább terjednek a lisztharmat másodlagos levéltünetei, így a korábbi fertőzésekkel együtt helyenként már most közepes a fertőzöttség. A gyakori esők, a tartós nedvességborítottság és a magasabb páratartalom hatására a korábbi enyhébb fertőzés közepes fokozatúra növekedett, ezért a lisztharmattal együttes, intenzív védekezés javasolt. A kártevők rajzása, ahogy az alábbi ábrák mutatják, csökkenő tendenciát mutatnak.

  1. ábra: Almamoly rajzásdinamikája

  1. ábra: Almalevél sátorosmoly

  1. ábra: Almalevél aknázómoly

  1. ábra: Almailonca rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége kialakult, jelen hőmérsékleti viszonyok között a lappangási idő: 11-12 nap. Lisztharmat prímér fertőzés a vizsgált ültetvényekben még nem találtunk. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, a fürtkezdemény még nincs fogékony stádiumban. Tarka szőlőmoly imágó rajzása folytatódik. Ellene való védekezés még indokolatlan. A szőlő gubacsatka jelenlétét mutatja a kezdetben bordóba hajló sötétpiros elszíneződés a jellegzetes, többnyire kerek a lomblevél színe felé domborodó torzulások formájában. Folyamatos tüzetes ültetvény vizsgálat szükséges.

DSC01750.jpg

  1. kép: Szőlő gubacsatka fertőzés első tünetei

A vadgesztenye aknázómoly csapda még mindig 360 egyedet fogott egy hét leforgása alatt.

  1. ábra: Vadgesztenye aknázómoly rajzásdinamikája

Tanakajd, 2021. május 20.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző