Heti növény egészségügyi helyzetkép Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi  Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Moór Adrián

Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. május 20. – június 5.

Az elmúlt két hét periódusának elején a megszokotthoz képest rendkívül hideg időjárás volt, azonban a ciklus második felében megérkezett a meleg. Szombathelyen az adott időszakban 20,5 mm csapadék hullott.

Fenológia:

Őszi búza BBCH 58 – 61 (A kalász 80 %-a kiemelkedett – virágzás kezdete)

Őszi árpa BBCH 65 – 69 (Teljes virágzás – virágzás vége)

Őszi káposztarepce: BBCH 79 (A becők túlnyomó többsége elérte a végleges nagyságot)

Napraforgó: BBCH 14 – 18 (4 – 8 leveles állapot)

Kukorica: BBCH 15-17 (5 – 7 leveles állapot)

Szója: BBCH 12 (2 kifejlett hármaslevél)

Szőlő: BBCH 10 (levélfejlődés)

Alma: BBCH 70 – 71 (Gyümölcskötődés, tisztulási hullás – 5-10 mm-es gyümölcskezdemények)

Szántóföldi kultúrák:

Az őszi árpa jelenleg virágzás vége állapotában van, az őszi búza pedig a virágzás kezdetén. Ebben az időszakban fontos a rendszeres határszemle elvégzése. A  levélfoltosságot előidéző kórokozók jelen vannak ugyan, de erős fertőzéstől nem kell tartani. A kalászfuzáriózis elleni kezelések általában megtörténtek, rovarölő szeres kezelésekkel egymenetben.

Az őszi káposztarepce növényvédelmi teendői között általában az utolsó lépéseket jelenti a pergési veszteség csökkentését célzó ragasztás és állományszárítás. A megfelelő időzítés, nagy hatással lehet a később betakarított termés minőségére és mennyiségére.

A kukorica a nagy mennyiségű csapadék, és a várható meleg hőmérséklete miatt erős fejlődésére számítunk. Barkókártétel a megyében jelentéktelen.

A kukorica fenológiája hamarosan eléri azt az optimális fejlettségi állapotot, ameddig a legtöbb posztemergens gyomirtó szer alkalmazható. Hamarosan várható az első kukoricamoly imágók megjelenése.

A napraforgó és szójavetéseknek is kifejezetten kedvezett az elmúlt napok csapadékos, meleg időjárása. Látványos növekedés tapasztalható a táblákon. Néhány napraforgó táblán gyenge levéltetű fertőzés található. A napraforgó még szántóföldi géppel bőven járható, így megoldható a szárbetegségek elleni preventív védekezés. A száron különböző tünetekkel járó szklerotíniás, diaportés, fómás, alternáriás fertőzés megjelenése a mostani kezeléssel hetekre megfékezhető.

Gyümölcskultúrák:

Az alma ültetvényekben intenzíven jelentkezik a lisztharmat fertőzés, napról-napra egyre több a fertőzött hajtásvég.

IMG_3482.JPG

1.kép: Lisztharmat fertőzés almafán

Az almamoly rajzása folyamatos, de az előző évekhez képest gyengébb mértékű.

  1. ábra: Almamoly rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra új fertőzés lehetősége az elmúlt napokban nem jött létre. Az előzőekben kialakult fertőzési továbbra is nagyon lassú, vontatott maradt. A hőmérsékleti viszonyok nem kedveztek a kórokozó fejlődésének, az éjszakai hőmérséklet általában 10 0C fok alatt maradt.

Lisztharmat prímér fertőzés a vizsgált ültetvényekben még nem fedeztük fel.

Szürkepenészes rothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, azonban a fürtkezdemény lassan fogékony állapotba kerül.

Tarka szőlőmoly imágó rajzása lezárult. A lárvakelés (elsősorban a melegebb fekvésű területeken) várható. Ellene való védekezés javasolt, különösen azokon a területeken ahol az előző években előfordult a károsítása. Szőlőgubacsatka felszaporodás a következőkben is várható.

Folyamatos tüzetes ültetvény szemle a továbbiakban is nagyon fontos.

A vadgesztenye aknázómoly rajzása dinamikus csökkenést mutat.

  1. ábra: Vadgesztenye aknázómoly rajzásdinamikája

Tanakajd, 2021. június 7.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző