KERTBARÁT MAGAZIN 2021.06.18. ZSIGÓ GYÖRGY ROVATA

nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 15. felhívás

► „Kártevőknek és kórokozóknak egyaránt kedvez az idő.” Találó dr. Aponyi Lajos legutóbbi cikkének a címe, mely a Kertészet és Szőlészetben jelent meg. Hetente ír az újságba és ezek az előrejelzései kamaránk honlapjára is fel fognak kerülni.

Az almatermésűeknél a lisztharmat mellé a varasodás is csatlakozott, körtén már a gyümölcsön is megjelent. A szőlőnél a lisztharmat mellett már néhol a peronoszpóra olajfoltjai és a feketerothadás tünetei is megjelentek a leveleken. Azelőző felhívásban a csonthéjasok a levélbetegségeire hívtam fel a figyelmüket, a meleg beálltával végre elbúcsúzhatunk az őszibarack tafrinájától. Abban is biztosak lehetünk, hogy a gyümölcsfertőző monília fajok sem hagynak cserben minket, a szelektől karcolt, rovaroktól szúrt, rágott termésen biztosan megjelennek majd. A gombaölőket megtalálják az 5. felhívásban. Általában elmondható, hogy járványhelyzet még nem alakult ki a gombakórokozók esetében, de a megelőzése miatt már védekezni kell. A fagykárt szenvedett, termés nélküli fáinkat se hagyjuk magukra. Az idén alakulnak ki a jövő évi termőrügyek és csak az egészséges lombú gyümölcsfákon számíthatunk majd egészséges virágokra.

Érdemes egy pillantást vetni a táblázatunkra. Minden moly beindult, a jövő héten a diófákra is felszereljük a ragacsos sárgalapot. A cseresznyelégy is javában rajzik. Tegnap egy utcai díszszilváról már egy márványospoloska is a nyakamba pottyant. Felébredtek. A levéltetvek mindenhol tobzódnak. A májusi esőktől dúsan hajtanak a fáink, a sűrű lombkoronában, a fehérjében gazdag fiatal hajtásokon jól érzik magukat.

Összességében elmondható, hogy az esők és a viharos szelek után már fel lehet és fel is kell venni a permetezőgépet. Több kertben már a 2. vagy a 3. kezelésnél tartanak. Ez teljesen indokolt lehet, ha pl. egy mélyfekvésű, párás kertje vagy érzékeny szőlő és gyümölcsfajtái vannak a kertbarátnak. Aki pedig csak kontakt készítményeket használ (pl. a kén, réz, mankoceb hatóanyagok), annak a kertésznek még gyakrabban kell ismételni a permetezést.

A készítmények körében nincs változás, a rézpótló mankoceb hatóanyag „betiltása” érzékenyen érint bennünket. A felszívódó gombaölőkből megfelelő a választék (11. felhívás), a kontakt réz és kéntartalmúakból sincs hiány. A legtöbb gyümölcsfánknál a Mospilan képviseli a felszívó rovarölőt és a 13. felhívásban még felsoroltam néhány kontakt, illetve mélyhatású rovarölő szert. A 8. felhívásban gyűjtöttem össze a levéltetűölőket. A növényvédő szert áruló boltokban kötelező a növényvédelmi végzettségű eladó foglalkoztatása. Kérdezzék őket és a vásárlás előtt olvassák el a csomagoláson található előírásokat.

► Ahol krumplit termesztenek, ott valószínűleg megjelenik a burgonyabogár is. A csíkos ivarérett imágó és a lárvák már javában rágják a virágzó krumplit, a levelek fonákján pedig csoportokban sorakoznak a sárga tojásaik. Két nemzedékes, de egyszerre találkozhatunk az összes fejlődési alakjával, ami nagyon megnehezíti a védekezést. Még nagyobb gondot jelent az, hogy gyorsan rezisztenssé válik a rovarölőkkel szemben. Jelenleg a Coragen 20 SC, a Laser Duplo (korábban ez volt a Spin Tor) és – talán őszig – a Novodor engedélyezett ellene. Sok jót hallottam a II. kategóriás Beneviáról. Ha csak néhány krumplibokrunk van, akkor inkább kézzel szedném le a rovarokat és dörzsölném el a tojásokat, ahogyan ezt gyerekkorunkban tettük.

► Néhol az érésben lévő cseresznyét is permetezni kell a légy vagy a levéltetvek miatt. A készítményeket és az élelmezés-egészségügyi várakozási időket lásd a 12. felhívásban.

► Kis késéssel, de kicsíráztak és már 20-40 centiméteressé nőttek a parlagfüvek. Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Mindenképpen küzdjünk ellene! A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki, még a pollenszóródás előtt! A talajok nedvesek, most könnyen kitéphetőek a gyomok. Ahol nem győzik kézzel, kapával ott jöjjenek a gyomirtó szerek.

Jogszabályi változás miatt az idén már egész évben parlagfűszezon van, azaz megszűnt azon szabályozás, miszerint csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget.

Hasznos információkat találnak a NÉBIH weboldalán, a parlagfű bejelentő rendszerről.

Budapest, 2021. június 17. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásban megemlített növényvédő szereket megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak!

 

_parlagfű_rózsában                                                         bogár és lárva

   

Katica lárva