Heti növény egészségügyi helyzetkép Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi  Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Moór Adrián

Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. június 6. – június 20.

Az elmúlt két hétben Vas megyébe száraz, meleg időjárás volt. Szombathelyen 12 mm csapadék hullott. A középhőmérséklet 20,4 °C volt az adott időszakban.

  1. kép: Június havi meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 73 – 75 (korai tejesérés – tejesérés )

Őszi árpa: BBCH 85 (Viaszérés, a szemek puhák, de belül szárazak, a körömnyom nem marad meg)

Őszi káposztarepce: BBCH 83 (A becők 30 %-a érett, fekete és kemény magvakkal, 20-25 % nedvességtartalom, 2 héttel betakarítás előtt (2 HBE)

Kukorica: BBCH 31 (1 szárcsomós állapot)

Napraforgó: BBCH 39 – 51 (9 vagy több szárköz – csillagállapot, a levelecskékkel körülvett virágrügy megjelenése – virágzat kiemelkedése)

Szója: BBCH 25 (5. mellékhajtás megindulása)

Szőlő: BBCH 60 – 61 (Az első pártasapkák elválnak a magháztól – virágzás kezdete)

Alma: BBCH 74 – 75 (2-3 cm-es, dió nagyságú, felálló gyümölcsök – 50 %-os gyümölcsméret)

Cseresznye, meggy: BBCH 87 – 89 (szedésérettség – fogyasztásra érettség)

Szántóföldi kultúrák:

Az őszi kalászos és káposztarepce táblákon egyre inkább az érés jelei mutatkoznak. Az első betakarításra váró növény az őszi árpa, melynek aratása várhatóan június utolsó napjaiban kezdődik. A korábbi évekkel ellentétben nem látni annyi megdőlt állományt.

Az őszi búza lisztharmat fertőzöttsége általában gyenge, közepes mértékű. A táblákon gyenge a vetésfehérítő fertőzöttség. A szárazra fordult időjárás erőteljesen gátolja a kalászfuzáriózis terjedését, a korábbi tünetek beszáradtak, újabb fertőzést most csak a viharok által megdöntött állományokban lehet észlelni.

kukorica intenzív növekedése mellett elkezdődött a kukoricamoly lepkék rajzása és betelepedése a táblákra. A kártevő által okozott terméskiesés elérheti a 20-25 %-ot is, ami a közvetlen károsításból és a szárak aratás előtti letöréséből tevődik össze, ezért érdemes odafigyelni rá. Kukoricamoly és kukoricabogár csapda kihelyezésre került Hegyfaluba.

A napraforgó látványos fejlődése mellett folyamatos a gombaölő szeres kezelések, a diaportés, a fómás, az alternáriás és a makrofominás foltosság megelőzése érdekén. Megjelentek az első primer szklerotíniás tőfertőzés tünetek.

Szója kultúrákban az alapkezelések a csapadékhiánya miatt csak részlegesen sikerültek, ezért posztemergens gyomirtást végzik a gazdák.

Gyümölcskultúrák:

Az almafalisztharmat és a varasodás dinamikusan terjed, főként az elhanyagolt gyümölcsösökben. A varasodás tünetei nemcsak a leveleken, hanem a diónyi terméseken is károsít. A most kialakuló fertőzés nyomán a gyümölcs egyenetlen növekedése miatt torz termés jön létre, de szélsőséges esetben le is hullhat a fáról. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, és a feromon csapdák ismét fognak almalevél aknázómolyokat. A vértetű terjedését elősegíti a párás-meleg idő, a sűrűsödő lombozat kedvez ennek a folyamatnak. A levéltetvek a hajtáscsúcsok mintegy 20 %-át fertőzik.

  1. kép: Almamoly rajzásdinamikája

  1. kép: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

Szőlőben peronoszpóra fertőzés lehetősége a meteorológiai adatok alapján Kőszeg és Vaskeresztes térségében egyértelműen kialakult. A lappangási idő ezen átlaghőmérséklet mellett 4-5 nap.

Lisztharmat primér fertőzés a vizsgált ültetvényekben nem található, azonban a lisztharmat elleni eredményes védekezés alapját képezi, ha a virágzást közvetlenül megelőzően a védekezésnél a kontakt készítményt felszívódó védőszerrel egészítjük ki. Ezáltal elősegítjük, hogy a gombostűfej, kisbogyó nagyságú állapotot fertőzés mentesen érjük el.

Szürkerothadás (Botrytis cinerea) fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, de a fürtmegnyúlás időszakában a fürtkezdemény fokozottan érzékeny (különösen a Kékfrankos fajta), a védekezésnél a fejlettség mellett ezt vegyük figyelembe.

Dísznövény:

A vadgesztenyelevél aknázómoly második nemzedékének rajzása megkezdődött.

  1. kép: Vadgesztenye aknázómoly rajzásdinamikája

Rajzik a selyemfényű puszpángmoly imágója. Nemsokára megjelennek az első selyemfényű puszpángmoly hernyók is. Azokon a buxus növényeken, ahol sok lesz a hernyó, megtalálhatók a bokor belsejében és a külső leveleken egyaránt. A megrágott levél és az ürülékcsomó alapján könnyen felismerhető a kártevő.

A boróka tarka díszbogár bábozódás előtti állapotban van.

A dísznövények levéltetű és levélbolhái tömegesen károsítanak.

Tanakajd, 2021. június 22.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző