nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 16. felhívás

► Az előző felhívást követően gyökeresen megváltozott az időjárásunk. Szárazságtól és rendkívüli melegtől szenvedünk mi is, akár csak a növények. Ezek a tényezők nem kedveznek a gombák és a levéltetvek terjedésének sem. Egy utcai hársfa leveleit fotóztam szombaton. A levél színén látható a mézharmatos bevonat, a beleragadt virágokkal a korábbi nagyon erős levéltetű fertőzésre utal, míg az alatta lévő levél fonákja teljesen tiszta. tetűmentes. Most felesleges lenne permetezni.

Sajnos nem dőlhetünk hátra a kerti karosszékben, mert csütörtöktől lehűlést és kisebb esőket jósolnak. Valószínűleg újra felszaporodnak a levéltetvek és a gombák is felélednek. Az atkákra is kíváncsi leszek?

A molyok a megszokott ütemben rajzanak, az országos hálózat múlt heti adatai szerint a molyokat és a cseresznyelegyet nem gátolta az extrém meleg a rajzásban.

► A héten egy növényorvosi konferencián vettem részt és érdeklődtem a kollégáknál, hogy hol tartanak a permetezésekkel? Az agárdi és az izsáki almásokban a 10. kezelésnél tartanak, míg szőlőben, Mogyoródon és a Mátrában is a 4. permetezést fejezték be. A lajosmizsei szilvásban már 6 permetezést végeztek az idén. Tanulságos számunkra az is, hogy az elfagyott, termés nélküli szilvaültetvényben is már négyszer permeteztek.er permeteztek. Ezzel már a jövő évi gyümölcsöket védik. A korábbi évek alapján almában, szőlőben még kb. ugyanennyi permetezés lesz a szüretig. (Bugyin, az egyik almaültetvényben 23 permetezéssel zárták a tavalyi szezont.) A folyamatosan rajzó almamoly, szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly miatt és a gombafertőzések megelőzésére kell ilyen sűrű permetezési fordulókkal élniük. Sajnos még ezzel a technológiával sem biztos, hogy 100%-ban első osztályú termést tudnak majd átadni a kereskedőknek…

Úgy gondolom, hogy a házikertekben ne törekedjünk az ilyen szintű védelemre. El kell fogadnunk, hogy kerül majd néhány „kukacos” (valójában hernyós), esetleg varasfoltos, lisztharmatos gyümölcs is a kosárba. Az egészségeseket betárolhatjuk, a többiből pedig válogathatunk lekvárnak és pálinkának.

► A kertben ropognak a talpunk alatt a lehullott zöld diószemek. A szakemberek szerint a virágzás környéki fagyoktól sérülhettek a rügyalapok, ennek a hatását látjuk most. Egy komplex lombtrágyával, szerves hatóanyagokat tartalmazó biostimulátorokkal talán segíthetjük a fákat. A beígért csapadékra gondolva, valamelyik réztartalmú gombaölőt is bekeverném a permetlébe, a gombák és a baktériumok ellen.

Utoljára tartogattam egy szenzációs hírt! III. kategóriás engedélyt kapott a Combi-protec csalétek és rovarölőszer hatásjavító segédanyag, amellyel Németországban és a nálunk, Nyugat-Dunántúlon is eredményesen védekeznek a dióburoklégy ellen. A Mospilant kombinálják vele. Nem tudtam elérni az engedély képviseletét. Tisztázni akartam a forgalmazást, a csalétek és a hatásjavítás fogalmát, a rovarölő dózisát, a gyártó által javasolt „permetezési mintázatot”, a poloskákra gyakorolt hatását, stb. Még tehát nem kiabálnám el azt, hogy ezzel biztosan megoldottuk a házikertekben és főleg a szórványban lévő diófák védelmét, de mindenképpen felcsillant a remény. Letölthető az okirat innen és várom a kérdéseiket, melyeket továbbítani fogok. (Utólagos engedelmükkel, besárgítottam néhány fontos illetve számomra is kérdéses részt.)

Kedden kifüggesztettük a sárgalapokat a diófákra is, őszig Önök is követhetik a rajzásukat.

Budapest, 2021. június 27. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásban megemlített növényvédő szereket megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak!

2021.06.28. ZSIGÓ GYÖRGY