Heti növény egészségügyi helyzetkép Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi  Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Moór Adrián

Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. június 21. – július 5.

Az elmúlt időszakban Szombathelyen 19,6 mm csapadék hullott. Az időjárás nyárias képet mutatott, több napon is hőségnap volt 35 °C feletti maximum értékekkel.

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 87-89 (Sárgaérés – Teljesérés)

Őszi árpa: BBCH 99 – betakarított termés

Őszi káposztarepce: BBCH 87-89 (a becők 70%-a érett – teljes magérettség, betakarítás ideje)

Kukorica: BBCH 50 (Címerhányás előtti állapot – a címer kitapintható a szárcsúcson)

Napraforgó: BBCH 59-61 (Virágzat elhajlása, sziromlevelek megjelenése – virágzás kezdete)

Szója: BBCH 55-59 (Bimbófejlődés)

Szőlő: BBCH 73 – 75 (2-3 mm –es bogyók – borsó nagyságú bogyók)

Alma: BBCH 75 – 77 (50 -70 %-os gyümölcsméret)

Szántóföldi kultúrák:

A megyében végéhez közelít az őszi árpa betakarítása. A gazdák folyamatosan végzik a tarlóhántás. Az évelő gyomnövények ellen a nyár közepén lehetőség nyílik a hatékony védekezésre tarlókezelés formájában.

Őszi búzában a felszáradó növények állapota miatt nehezen állapítható meg a kalászfuzáriózis tünete. A tavaszi vetésű kalászosokon az aszály hatására a korábban kialakult fertőzések beszáradtak.

Őszi káposztarepcét vizsgálva 3-5 %-ban találkoztunk a fómás levélfoltosság és szárrák tüneteivel. Fehérpenészes rothadás fertőzésének mértéke gyenge volt, általánosan 2-3 %-os.

Kukoricának kedvezett a meleg és csapadékos időjárás. A kukoricabogár első imágóit július legelején találtuk meg, azóta egyedszámuk folyamatosan növekszik. A kukoricamoly imágóit jelentős számban fogják csapdáink. A megfigyelésre alapozva, több táblán is indokolt lehet a védekezés a kártevők ellen.

Napraforgó táblák általában virágzás előtti állapotban vannak, hamarosan érdemes lesz védekezni a napraforgó tányérbetegségei ellen. A kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés és az alternáriás szár- és levélfertőzésre kell számítani. Levéltetű és mezei poloska fertőzést gyenge szinten észleltünk.

Gyümölcskultúrák:

Az almástermésű fákon a lisztharmat mellett a varasodás okoz gondot. A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás. Kártevők közül az almamoly május óta folyamatosan rajzik. Az almalevél aknázómoly rajzásdinamikája csökkenő tendenciát mutat.

  1. kép: Almamoly rajzásdinamikája

  1. kép: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége a meteorológiai adatok alapján Kőszeg és Vaskeresztes térségében újból kialakult. Lisztharmat fürt fertőzés a vizsgált ültetvényekben előfordul. A lisztharmat elleni sikeres, eredményes védekezés további feladata a bogyónövekedés kezdetén, a fürtkezdemények fertőzés mentes tartása.

Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony.

Amerikai szőlőkabóca monitorozása folyamatos 7 helyszínen, kabócát egyenlőre nem találtunk.

Repcéről sok ormányos telepszik be a közeli szőlő ültetvényekbe.

word-image-13.jpeg

  1. kép: Lisztharmat fertőzés fürtön

Rajzik a júniusi cserebogár.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű fertőzése erős.

IMG_5147 (1).jpg

  1. kép: Zöld vándorpoloska és ázsiai márványpoloska málnán

Dísznövény:

Vadgesztenye aknázómoly rajzása erős.

  1. kép: Vadgesztenye aknázómoly rajzásdinamikája

Tanakajd, 2021. július 6.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző