Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2021. évi 6. levél  Zsigó György

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken                                                            2021. évi 6. levél

 

► „A száraz, forró kánikulai napok is megállítják a terjedésüket.” Írtam ezt a június 3-i levelemben a levéltetvekről. Valóban, valósággal leszárították a kolóniákat a 35-40 0C fokos nappalok. Mégis sorozatban kaptam a felkéréseket az önkormányzatoktól, ellenőrizzem a „csöpögő fákról” szóló lakossági bejelentéseket. Nem értettem a panaszáradatot. A juharfák, a hársak és a nyárfák lombja tényleg fényesen csillogott, mert az elmúlt hetekben nem volt olyan eső, amely lemosta volna a tetvek váladékát. A levelek fonáki része viszont tetűmentes volt, nem képződhetett a mézharmat. Lásd az újbudai hárslevelek június 26-i fotóját.

Az ügyiratokban szereplő dátumok fejtették meg a talányt. Az önkormányzatok központjába, az ügyfélszolgálatokhoz leadott lakossági bejelentések néhol, több napos késéssel érnek el a kertész kollégákhoz, akik csak ezután kérhetnek fel engem a szemlére és a permetezésre. Az idén is késve kaptam meg a feladatokat. Most szerencsére nem sürgették a munkákat a bejelentők, mert időben besegített a szaharai forróság.

Számomra nagyobb probléma, hogy ezekben az esetekben gyakran már csak a tarrá rágott vagy lombjuk vesztett növényekhez érkezek ki. A kártevők már szétmásztak vagy már akkora levélfelület sem maradt, melyen keresztül felszívódnának a növényvédő szerek. Ekkor már tényleg felesleges lenne permetezni.

 

► Az országos előrejelző csapdahálózat fogási adatai nagy szórást mutatnak, de mindenhol beindult a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének a rajzása. Indíthatják a permetezéseket. Sajnos eltűntek a jól bevált rovarölő szerek. Nincs már Nomolt, Cascade, Runner, Dimilin! Nem lehet egyetlen készítményre alapozott, egységes technológiát ajánlani. Bízzák a döntést a növényorvosra.

A gombák, baktériumok sem terjedtek a kánikulában. Az atkákat viszont nem zavarta a száraz forróság. A vadgesztenye „saját” gubacsatkája, a levélszőrök védelmében felszaporodott. A déli napfény világította át azt a levelet, melyen a kezdődő kárképét láthatják. Már megjelentek a főér mentén, az erek elágazódásánál azok a barnuló, száradó foltok, melyek később kiterjedve, akár levélhullást is okozhatnak. Ahol az előző években nagy gondot okozott, ott a Nissorun 10 WP közterületi atkaölő szert is javaslom bekeverni, a rovarölő szer mellé.

Az injektált fákon nem látok atkakártételt, mert a benyomott hatóanyag rovar és egyben atkaölő hatású is.

 

Ami késik nem múlik! Több hetes késéssel, de kikeltek az amerikai lepkekabócák és már csoportosan szívogatnak a platán csipkéspoloska lárvái is. A selyemfényű puszpángmoly rajzása is megindult. Poloskák potyognak a fákról, és megtalálták a házikerteket is… Nem lehet naptár szerint, havi bontásban ütemezni a permetezéseket. Az időjárás alakítja a károsítók életét, a fertőzés nagyságát. A szélsőséges időjárás, váratlan helyzeteket teremt a növényvédelemben is. Folyamatosan ellenőrizni kell a ránk bízott növényeket!

► Június 7-én Siófokon, öntözött rózsaágyásban fotóztam a szépen fejlett parlagfüveket. Ha nem húzták ki azóta, akkor már méteres nagyságú lehet és a virágzáshoz készülődhet.

Közterületen az önkormányzat feladata a parlagfű-mentesítés. Néhány éve szigorodott a jogszabály, megszűnt a június 30-i határidő, már nem csak július elsejével kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a bimbós parlagfű-fertőzöttséget. Tehát a fenntartóknak már egész évben parlagfűszezonjuk van, mert tavasztól őszig irtani kell, még a bimbók kialakulása előtt! Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Az ágyásokból a legbiztosabb, ha kigyomlálják, azaz gyökerestől kihúzzák. Nagyobb területen marad a kaszálás. Sajnos a néhány centiméteres tarlóról is kihajt és az oldalhajtásokról bőségesen ontja a virágporát. Az útszéleken vegyszeresen is gyomirthatnak valamelyik glifozát hatóanyagú készítménnyel.

Lakosoknak készítette a NÉBIH a parlagfű bejelentő rendszert. Érdemes lenne ismertetni a helyi újságban és a hivatal honlapján. Bár lehet, hogy épp egy önkormányzati területet jelentenek majd be 😊.

 

Budapest, 2021. július 10.          Jó egészséget kívánok:                Zsigó György,                                                                                                                                                                      MNK