Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. július 6. – július 20.

Megyénkben folytatódott a meleg, párás időjárás helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is érkezett, Szombathelyen 63,8 mm, Tanakajdon 47,5 mm csapadék hullott.

  1. kép: Meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 89 (Teljesérés)

Őszi káposztarepce: BBCH 89 (Teljes magérettség, betakarítás ideje)

Kukorica: BBCH 61 – 63 (Virágzás kezdete – porzók megjelenése a címer középső részén – pollenszórás kezdete, bibeszálak megjelenése)

Napraforgó: BBCH 63 – 69 (Virágzás eleje, a csöves virágocskák külső harmada nyílik – virágzás vége, a csöves virágocskák többsége befejezte a virágzást, a sziromlevelek szárazak vagy lehullottak)

Szója: BBCH 61 – 63 (Virágzás kezdete – 30 %-os virágzás)

Szőlő: BBCH 73 – 75 (2-3 mm –es bogyók, fürtlehajlás kezdete – borsó nagyságú bogyók, fürtlehajlás)

Alma: BBCH 77 – 79 (70 – 90 %-os gyümölcsméret)

Szántóföldi kultúrák:

Az elmúlt hét csapadékos időjárása lassította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. A kalászosok átlaghozama nem éri el a tavalyi értéket, megyénkben nagy a szórás, 4-7 t/ha a termésátlag. Folyamatos a tarlóhántás, az évelő gyomnövények ellen a nyár közepén lehetőség nyílik a hatékony védekezésre. A későbbiekben célszerű „feketén” tartani a tarlót, megakadályozni az elgyomosodást, mert a zöldellő tarló egyrészt elvonja a nedvességet a talajból, másrészt lehetőséget biztosít a kártevők és a kórokozók felszaporodására.

Őszi káposztarepce betakarításával jól állnak a gazdálkodók, a hozam átlagosan 2 – 2,5 tonna körül alakul. A tarlón vizsgálva 2 – 3 %-ban találkoztunk a fómás levélfoltosság és szárrák tüneteivel. Fehérpenészes rothadás fertőzésének mértéke gyenge volt, általánosan 2 – 3 %-os.

Kukorica fejlődési állapota is elérte a virágzást, szóródik a pollen a címerből, és megjelentek a nővirágok is (csőkezdemények a bajusszal). A kukoricamoly rajzása gyenge. A kukoricabogár imágók rajzása folyamatos, már találkozunk kopuláló egyedekkel is. Az idei közvetlen károk megakadályozása mellett, a most elvégzett kezelések a leghatékonyabbak a következő évi lárvakártétel csökkentésére.

Napraforgón észlelési szintű fehérpenészes rothadás és alternáriás fertőzés tünetekkel találkoztunk, a mezei poloskák és a levéltetvek száma is alacsony.

Szójában a megye több helyén észleltünk erős atkafertőzést, védekezés szükséges.

IMG_6450.JPG

  1. kép: Atkafertőzés szójában Tanakajd közelében

Gyümölcskultúrák:

Almásokban továbbra is az almafa lisztharmat a jelentősebb, emellett a varasodás tüneteivel is egyre gyakrabban találkozhatunk. A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat. Az almamoly folyamatosan rajzik, időjárástól függően ugyan ingadozik a csapdák által fogott egyedek száma. Az almamoly és az almalevél aknázómoly rajzása csökkenő tendenciát mutat a ragacslapos megfigyeléseknél.

2. kép: Almamoly rajzásdinamikája

3. kép: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája

Gyümölcsösökben is erős az atkafertőzés.

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége a meteorológiai adatok alapján Celldömölk, Vaskeresztes, Kőszeg térségében is kialakult. Lisztharmat fürtfertőzés egyre több helyen okoz problémát. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony.

Tarka szőlőmoly 2. nemzedékének rajzása elkezdődött, a védekezés még nem indokolt.

Dísznövény:

Továbbra is erősen rajzik a vadgesztenyelevél-aknázómoly.

4. kép: Vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásdinamikája

Rajzik a vincellérbogár. A boróka díszbogár nem jött elő, és csökkent a populáció. A sok csapadék és a meleg segítette a gyanta képződést. Sok lárva és bogár elpusztult. Mivel kétéves fejlődésű a bogár, augusztus, szeptemberben még repülhetnek a boróka díszbogarak.

Az atkafertőzés a dísznövényekben igen erős.

Korán elpusztult lárva /gyanta/

Tanakajd, 2021. július 21.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző