KERTBARÁT MAGAZIN 2021.08.21. ZS

nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 19. felhívás

► A szőlőfürtökön, a peronoszpóra és a lisztharmat már nem okozhat nagy gondot. Az időjárás csapadékosra fordulásánál a fiatal leveleket még támadhatja a peronoszpóra (lásd 18. felhívást).

A szürkepenész viszont még meglepetést is okozhat. Volt olyan év, hogy közvetlenül a szüret előtt, néhány nap alatt elvitte az egész termést. A legjelentősebb különbség az előző kórokozókhoz képest, hogy az elhalt növényi maradványokon is fenn tudja tartani az életét. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, a fertőzés beindításához csak a számára alkalmas időjárást (esőt) és növényfelületet várja. A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott. Milyen lesz az ősz? Az éjszakai lehűlésekkel tarkított meleg, csapadékos napok kedveznek a terjedésének.

Bármelyik zöld növényi részt meg tudja támadni. A sérülések (pl. jégverés) elősegítik a bejutását, de az ép bőrszöveten és a légcserenyílásokon át is be tud hatolni. Az éretlen bogyókon zöld vagy savanyú rothadásnak hívják a tünetét, de már a zsendülő fürt, kirepedt bogyóján is kiverődhet a gomba „egérszürke” bársonyos penészgyepe. Itt már azonnal védekezni kell. A beteg fürtrészek gyors eltávolításával (késsel, bogyózó ollóval) megelőzhetjük a nagyobb kárt. Átnéztem a tavalyi listát, dőlt betűkkel jelöltem az új szereket.

Amennyiben a gomba terjedésének kedvező napok jönnének, pl. a Chorus 75 WG (14 nap), Botrefin (21 és 35), Quadris (7 nap), Switch 62,5 WG (bor:21, csemege:35 nap), Teldor 500 SC (csemege:7 illetve bor:14 nap), Cantus (é.vi. 28 nap), Prolectus (bor 21, csemege 14 nap), Qualy (21 nap), Cabrio Top (35) az engedélyezett III. kategóriás készítmények, melyek a zárójelben lévő élelmezésegészségügyi-várakozási időkkel rendelkeznek. Parazita gombákat tartalmazó „bioszerek” a Botector és a Polyversum, melyeknek várakozási ideje a „nincs korlátozás” kategóriába tartozik. (A réztartalmú szerek jégeső, viharkár után, néhány órán belül kijuttatva fertőtlenítik a sebeket, de közvetlenül nem hatásosak, még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

Jól ismerjük epren, málnán, szedren is a tünetét, a termésen kiütköző szürke penészfoltot. Ha még nem száradt rá a vesszőkre a szedertermésük, és felütötte a fejét a gomba, akkor a málnára vagy a szederre, az aláhúzott gombaölők közül választhatnak. A várakozási idők eltérhetnek a szőlőre megadott értékektől.

► Szüretig minden gyümölcsön fertőzhet a monília. Fényképet itt sem illesztek be, mindannyian ismerjük a tüneteit. Almatermésűekben a mankoceb és réz hatóanyagok, szilvában ezeken kívűl még egyéb gombaölők is engedélyezettek (pl. Switch, Teldor, Chorus, stb.) Már csak a várakozási idők alapján választhatnak (é.v.i.)!

► Lyukas a petúnia, rózsa bimbója, a paradicsom és a paprika termése a balkonon és a kertben is. Már nincs mit tenni. A gyapottok bagolylepke hernyói ellen ekkor már nem tudunk védekezni. Az esetek nagy részében már a károsított növényi részekben sincsenek a lárvák, csak a rágásuk nyomán megjelenő baktériumok és gombák. Vándorlepke, jövőre a beköltözésénél lehet majd elcsípni őket. Nagy szolgálatot tehet majd a szexferomon csapda. Amint megfogtuk az első lepkéket, bogarászhatjuk a növényeinket. A felszínen még elcsíphetjük a frissen kikelt kis hernyókat és az adott növényre engedélyezett rovarölővel, spray-vel védekezhetünk.

► Augusztus közepére, néhány helyszínen megugrott a csapdákban a buxusmolyok (selyemfényű puszpángmoly) száma. Ahol még egyáltalán megmaradt a puszpáng, ott mostantól rendszeresen nézzenek be a bokrok belsejébe. Amint megtalálják a kis hernyókat, indítani kell a permetezést. Be kell dugni a szórófejet a sövény belsejébe és nagy nyomással végezzék el a munkát. A kontakt Decis vagy Karate mellé keverjenek Mospilant. A Bacillus thuringiensis hasznos baktériumot tartalmazza a Dipel DF (Bactospeine WG néven is kapható), a Lepinox Plus és a Foray 76B. Valamennyien „bioszerek”, csak a fiatal lárvák ellen hatásosak.

► A „Honvéd Kertbarát Kör” otthonában, a Hermina úton az idén a Budapesti Kertbarátok Szövetségének termék és terménybemutatóját tartják meg szeptember 3-án. Íme a meghívó. Két kiváló növényorvos kollégám, Andrej András és Mérai Imre, szaktanácsadást is tart. Ha mintát hoznak bevizsgálásra, akkor az élő és a beteg rész határáról vegyék le azt a 4-5 növényi részt, amit meg szeretnének mutatni a szakembereknek.

Budapest, 2021. augusztus 20. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásban megemlített növényvédő szereket megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak!

IGÓ GYÖRGY

[pdf-embedder url=”https://vmnk.hu/wp-content/uploads/2021/08/meghivo_2021_19_melleklete.pdf”]