Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. augusztus 5. – augusztus 20.

Az elmúlt két hétben Tanakajdon 23,6 mm, Szombathelyen 19 mm csapadék hullott le.

  1. ábra: Meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 99 (Betakarított termés)

Kukorica: BBCH 81 – 83 (Korai viaszérés, 50-55 % -os nedvességtartalom)

Napraforgó: BBCH 81 – 83 (Zöldérés, a tányér háta zöld, a magok külső harmada sötét és kemény – zöldérés/citromérés átmenet, a tányér háta zöldessárga, a muralevelek zöldek, a magok nedvességtartalma 50 %)

Szója: BBCH 78 – 79 (Hüvelyek 80 %-a elérte a végleges nagyságot – a babszemek kidomborodnak a hüvelyen)

Szőlő: BBCH 81 – 83 (Érés kezdete, a bogyók színeződése kezdődik – bogyószíneződés, fajtára jellemző szín kialakulása)

Alma: BBCH 80-81 (Végső gyümölcsméret – Érés kezdete, a fajtára jellemző színeződés első jelei)

Szántóföldi kultúrák:

A kalászosok betakarítása befejeződött, hamarosan elkezdődik az őszi káposztarepce vetése. Az őszi vetések előtti talaj előkészítési és tápanyag utánpótlási munkáit időben és jó minőségben el tudták végezni a gazdák. Nem árt tudni azt sem, hogy milyen az adott terület talajlakó kártevő fertőzöttsége. A sűrű vetésű repce és kalászosok ugyan kevésbé érzékenyek a drótférgek és pajorok károsítására, de a mind jobban terjedő, korábbi időpontban végzett, csökkentett magnormával végzett vetés megköveteli, hogy minél kevesebb legyen a tőszámbeli kiesés. Ezek figyelembevételével már a 2 db/ m2 feletti együttes drótféreg- pajor fertőzöttség eléri a veszélyességi küszöbérték határát.

Kukoricában a kukoricabogár mindenhol rajzik, a következő évi kártétel mérséklése miatt az imágók elleni védekezés megfontolandó.

Napraforgó táblákon a vegyszeres termésszárítás előtti határszemlék tapasztalatai alapján a legtöbb megbetegedést a hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseoli okozta, mellette az egyéb betegségek kisebb kárt idéztek elő. A szárakon és lombozaton kisebb mértékben még megfigyelhető volt az alternáriás levél- és szárfoltosság, a tányérokon pedig a szürke- és fehérpenészes rothadás tünete. Ha az aratás idejéig nem hull jelentősebb mennyiségű csapadék, ezekből a fertőzésekből nem keletkezik nagyobb mértékű kár.

Szójában erős atkafertőzés észlelhető megyénkben.

Gyümölcskultúrák:

Az almában a lisztharmat fertőzési nyomás továbbra is nagy, még mindig szükséges a védekezés. Az ültetvényben a varasodás fertőzés nőtt, de így is közepes mértékű, viszont a fenntartó védekezés továbbra is szükséges.

Az alma ültetvényben az almamoly változatlanul erősen rajzik, a lárvakelés is folyamatos, szükséges a védekezés.

Szőlő kultúrában peronoszpóra újabb fertőzési lehetőségei alakultak ki Celldömölk és Vaskeresztes térségében. Jelen hőmérsékleti értékeknél az inkubációs idő: 4 – 5 nap. Az előző védekezést figyelembe véve a permetezési forduló lehetőleg 10-12 napnál ne legyen hosszabb.  Lisztharmat okozta bogyó, fürt fertőzés a védekezés hatására blokkolódott, azonban  a fertőzés továbbra is gondot okozhat. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, azonban jégkár okozta sérülés esetén a védekezésnél feltétlenül vegyük figyelembe.

Scpahoideus titanus csapdáink Csipkereken 2 db, Csehiben 5 és 25 db-ot, Oszkóban 1 db, míg Csepregen 6 db imágót fogtak.

Nyugati dióburok-fúrólégy rajzása erős a megyénkben.

  1. ábra: Nyugati dióburok-fúrólégy rajzázdinamikája

Tanakajd, 2021. augusztus 23.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző