Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2021. szeptember 6. – szeptember 20.

Megyénkben az elmúlt két hétben Szombathelyen 8,6 mm esőt mértünk.

  1. ábra: Meteorológiai adatok, Szombathely

Fenológia:

Kukorica: BBCH 87 – 89 (Sárgaérés, 40 % nedvességtartalom – teljesérés, 25-35 % nedvességtartalom, a szemek kemények és fényesek)

Napraforgó: BBCH 97 – 99 (Növényszáradás – betakarított termés)

Szója: BBCH 97 – 99 (Növényszáradás – betakarított termés)

Őszi káposztarepce: BBCH 11 -14 (1 leveles állapot, 1 kiterült levél – 4 leveles állapot, 4 kiterült levél)

Szőlő: BBCH 85 – 87 (Bogyópuhulás, zsendülés – szedésérettség, szüret)

Alma: BBCH 85 – 87 (Fajtára jellemző színeződés kialakult – szedésérettség, betakarítás)

Szántóföldi kultúrák:

A kukoricában felgyorsult az érés a szeptemberi meleg hatására. A csőfuzáriózis tünete gyenge. Most a fertőzés stagnál, de csapadék esetén gyorsulhat a fertőzés üteme.

Napraforgó földeken az aratás megkezdődött. Az állományszárítással a gyomos táblák is könnyen betakaríthatóak lesznek.

szója alapvetően sem jó gyomelnyomó képességű növény. Különösen igaz ez az idén. A gyomirtások nem mindenhol sikerültek, majd a nyári esőzések hatására elgyomosodtak, szükséges volt a deszikkálás.

A repcével vetett területeken a növény általában szikleveles – 4 leveles állapotban van. Kelése és növekedés nagyon vontatott. A nagy repcebolha (Psylliodes chrysocephala) kártételének mértéke a repce árvakelés melletti táblákon jelentős, másutt gyenge. Folyamatosan figyelni kell a repcedarázs (Athalia rosae) lárvájának megjelenésére, hiszen kártétele komoly gazdasági kárt okozhat.

242299694_979381132906671_3149068301284641014_n.jpg

  1. kép: Repcebolha kártétel

Azokra a táblákra, ahova a gazdák őszi kalászost akarnak vetni, megkezdődött az alaptrágyázás és a magágyelőkészítés.

Gyümölcskultúrák:

Az alma szedése megkezdődött. A kártevők is lassan visszaszorulnak, csökken az almamoly és a levélaknázó molyok egyedszáma a kihelyezett feromon csapdákban. Ennek ellenére, az almamoly hernyókártétel csökkentése érdekében ajánlott egy rövid tartamhatású készítménnyel kezelni még utoljára, ezzel a tárolási veszteséget is jelentősen csökkenthetjük.

A meggy és cseresznyefák lombozatán egyre több a blumeriellás fertőzéstől származó levélfolt, illetve helyenként erőteljes korai lombhullás kezdődött el a betegség miatt. Ebben az esetben a kontakt hatású készítményekkel meggátolható az idő előtti lombvesztés, mely kihatással van a jövő évi rügyek egészségi állapotára is.

Szőlőben a lisztharmat fertőzés levéltünete a felső lombszintre szorult, a másodlagos hajtásokon most együttesen fertőz a peronoszpórával, de ezeken a leveleken erőteljesek a levélatka okozta torzulásos tünetek is.

A szürkerothadás fertőzés különösen veszélyes azokon a helyeken, ahol mechanikai sérülések – jég, vihar – figyelhetőek meg, illetve ahol nem védekeztek megfelelően a szőlőmoly ellen.

Azoknál a fajtáknál, ahol még nem értek be a fürtök/gyümölcsök, végezhető vegyszeres védekezés. Érdemes figyelni, az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (ÉVI).

Kapcsolódó kép

  1. kép: Szürkepenész károsítása

Amerikai szőlőkabóca imágókat a sárgalapos csapdákkal Csehiben, Csipkereken, Oszkón, Csepregen, Vaskeresztesen, Kőszegen, Celldömölkön és Kissomlyóba folyamatosan figyeljük. A fitoplazmákat terjesztő kabócák lárvái ellen még hatékonyan védekezhetünk. Az elmúlt két hétben Csehiben 4 db imágót fogott.

Dísznövény:

Babérmeggyre fokozott veszélyt jelent a lisztharmat megjelenése.

Egyéb:

Házi kertekben, főleg paradicsomon jelentős mértékben károsít a zöld vándorpoloska.

cid:8698CED4-0E0F-43D8-97B1-EE7D1C68C582 cid:865A21FA-0C0D-4EBD-92E0-F70A0245F5AD

Tanakajd, 2021. szeptember 20.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző