Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2022. évi 1. levél  Zsigó György

 

► Nem kezdődött jól az év. Az enyhe tél nem gyérítette a károsítókat, most pedig kimondottan száraz és az átlagosnál hidegebb a tavaszunk. A közterületi fák többsége szerencsére még nem volt abban a fejlődési állapotban, amikor a fagy kárt okozhatott volna. Néhány hidegre érzékeny fajt lehet, hogy megsanyargatták a fagyos éjszakák, de öntözéssel, lombtrágyákkal és a stresszhelyzetek kivédésére kifejlesztett biokondícionálókkal, biostimulátorokkal segíthetjük a növények regenerálódását. Ez utóbbiak algatörzseket, aminosavakat, huminsavakat, illóolajokat, hasznos baktériumfajokat, tápelemeket, stb. tartalmaznak. A szántóföldön és az ültetvényekben már évek óta használják ezeket a készítményeket pl. éppen a szélsőséges időjárás hatásának a kivédésére. Biztos vagyok benne, hogy a közterületen is ugyanolyan fontos szerepük lesz. Nagyon sok változatban kaphatóak, a használatukról kérdezzék a növényorvosukat!

► A tavaszi lemosás nem váltja ki a nyári kezeléseket, de megalapozza a fák egészségét. A permetezendő fák többsége még nincs a rügypattanás állapotában, de 5 0C alatt különben sem javasolják a permetezést. Tavaly március elején indítottuk a tavaszi lemosást, most egy-két héttel későbben kezdhetjük a munkákat.

Általánosságban elmondható, hogy a lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használhatjuk.

Az olajtartalmú rovarölő szerekkel a rovarok, atkák számát gyéríthetjük. A korábbi évek fertőzései, kártételei alapján dönthetnek arról, hogy most, tavasszal kezeljük-e a hársat, a juhart, a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt), a tölgyet (a kéregrepedésekben megbújó tölgy csipkéspoloska miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak azok az atkák, melyek a rügypikkelyek alatt telelnek.

► Külön is szólok a platánokról, mert 2021-ben kora tavasszal, néhol 90%-os levélhullást is okozott az apignomónia gomba fertőzése. A kórokozó a lehullott levelekben és a fás részeken kialakuló sebekben telel át. Tehát a lombok összegyűjtése mellett, most a sebeket is elérő rezes lemosásnak kiemelt jelentősége lenne.

Az ébredező csipkéspoloskák számát, viszont a kéregpikkelyek alá becsurgó olajos permetlével csökkenthetjük. A legjobb megoldás az lenne ha a réztartalmú permetezést egy olajos követhetné. Ha erre nincs lehetőség, akkor dönteni kell arról, hogy mit célzunk meg a tavaszi lemosással.

Amennyiben a platán lisztharmata ellen is védekeznének, akkor inkább a lemosást követően, az éppen kihajtott még kisleveles fákon kell permetezni. Ekkor a kontakt kéntartalmúak közül választhatnak, későbbiekben, a nyár folyamán már egy felszívódó gombaölővel is kombinálhatják a permetlevet.

A baloldali fotó Barcelonában készült a lisztharmatos platánlevelekről. A másik két fénykép már hazai, az apignomónia tüneteit fényképeztem. A középsőn az idősebb levelek érmenti száradását láthatják. A jobboldalit tavaly május 28-án készítettem Budán, a Lukács fürdő melletti fáról. Már alig volt levél a fán.

► Érdemes megrendelni a Kertészet és Szőlészet kertészeti hetilapot. Folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közterületi kertészkedéssel kapcsolatos újdonságokról, hírekről. A március 9-i számban, pl. Tömegnövények a gyakorlatban, Újra találkozott a zöldszakma, Több stresszel jár a klímaváltozás és A növényi stressz természete címekkel találnak elolvasásra érdemes írásokat. Honlapjuk a www.magyarmezogazdasag.hu.

Budapest, 2022. március 12. Üdvözlettel és jó egészséget kívánok: Zsigó György, NMNK