nyito_02

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2022. évi 7.rovaros felhívás Zsigó György

Megérkeztek a rovarok! A hasznosak és a károsak is. A beporzókkal kezdem, mert most ezek a fajok legalább akkora figyelmet igényelnek, mint a levéltetvek, a poskaszagú szilvadarázs és a körtelevélbolha. Talán ez utóbbiak kártételével találkozhatunk most néhány kertben.

► Több szempontból is az érdeklődésünk középpontjába kerültek a beporzást végző rovarok. Környezetünk romló állapotát jelzi az is, hogy egyre több rovarfaj került a kipusztulás szélére, ezek közé tartoznak pl. a poszméhek is. A háziméhek egyedszáma lecsökkent, helyettük egyre inkább rászorolunk a vadon élő beporzók munkájára. Tavaszi fagyok gyérítik a virágok számát, a megmaradtak megtermékenyítése miatt elő kell segíteni a beporzók betelepülését. A növényvédő szerek kiesése miatt nagyobb „károsító nyomással” és így nagyobb terméskieséssel kell számolnunk, ezért mindent meg kell tenni a jó indításért, a minél teljesebb megtermékenyítésért.

Tehát akár környezetvédelmi szempontokból, akár a nagyobb termés bebiztosítására, akár kényszerűségből, de fontos lenne, hogy minél több ilyen rovart csalogassunk be a kertünkbe.

-Az ablakpárkányra állított filléres rovarhotel fotója 04.11.-én készült. A szobák felébe már bepetéztek a rovarok, nyárra teljes lesz a szállodai foglalás. A szobabérlő beporzók már hetekkel korábban felébredtek a téli álmukból és táplálkozás céljából, még a párzásuk előtt felkeresték a virágokat. Tehát a kifejezetten hűvös és borús napokon is dolgoztak, akkor amikor a háziméhek még inkább csak a kaptárakban pihentek. Hasznos tudnivalókat olvashatnak, ötleteket kaphatnak az elkészítéséről az MME honlapján. Ők darázsgarázsnak nevezik.

-A japánbirs virágát bújó poszméh fényképe 04.14-én készült (ekkor is hűvös és borult volt a reggel) és azt bizonyítja, hogy a kerti virágok, utcai növények is sokat segíthetnek a hasznos rovaroknak. Válasszanak „méhcsalogató növényeket” a virágos ágyásokba, útszegélyekre. (1.360 találatot kaptam a kifejezésre keresve.) A párizsi opreraház tetején és Budapest közepén, az Agrárminisztériumnál is élnek méhcsaládok. A háziméhek számára is fontosak a városi virágok, mert ezeken akkor juthatnak táplálékhoz, amikor éppen nincsenek virágzó növények a mezőgazdasági területeken.

-A „gyomok” elvirágzását is érdemes megvárni az első kaszálás előtt. Azért tettem idézőjelbe a gyom szót, mert ebben az esetben hasznosak, méhlegelőnek tekinthetjük őket. (Engem később sem zavarnak a gyepben…)

Tóth Péter kollégám méhészkedik és növényorvosként is dolgozik. Nevét mindenki ismeri a méhészek és a növényvédősök között is. A hazai méhmérgezések okait kutató 2 oldalas cikkét mellékelem. A kollégám ebbe dőlt betűkkel bemásolta a méhekkel kapcsolatban érvényben lévő, a permetezésekre vonatkozó jogszabályt is.

A képen piszkos látható

Automatikusan generált leírás A képen növény, virág, színes látható

Automatikusan generált leírás A képen növény, bezárás, zöldség látható

Automatikusan generált leírás

► Az előző felhívásban látható pirosan torzuló almalevelet kinyitottam és lefényképeztem a belsejében megbújó közönséges levélpirosító alma-levéltetű ősanya lárvát. Ahol a nyár folyamán felszaporodhatnak, mert pl. a katicák nem tudják kordában tartani őket, ott a Kaiso Garden, a Karate 2,5 WG és a Zeon, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG, a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A és a Vegarep EC is. Nekem még nem kellett permetezni ellene.

Budapest, 2022. április 15. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK

A Hermes ÁFÉSZ üzleteiben a felhívásokban megemlített növényvédő szereket is megvásárolhatják és növényvédelmi szaktanácsot is kaphatnak! www.hermesafesz.hu