Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2022. évi 10. felhívás Zsigó György

Az esőtől szépen kizöldültek a kertek. Előkerültek a fűnyírók és már a permetezőgépek sem pihenhetnek.

Ahogyan az várható volt feléledt a tafrina is. Amennyiben marad a meleg, akkor már nem terjed tovább, lásd az idei 5. felhívást. A szilvának saját tafrinája is van, a fotón négy beteg, torz bábaszilva vesz körül az egy szem egészséges gyümölcsöt. Május 11-i fénykép.

A szórványos kis esőktől, a hajnali párától folyamatosan nedvesek a levelek és a meleg is megérkezett (mára 32 0C-t is ígértek), az almatermésűek varasodása most robbanásszerűen terjedhet. Az érzékeny fajtákon megelőzésképpen permetezni kell: 6. felhívás.

Az idei hűvös és csapadékos tavaszon a csonthéjasokat súlyosan fertőzte a virágfertőző monília gomba. Már csak a metszőolló segíthet, minél gyorsabban vágják vissza a száradó ágakat.

Három éve egy három perces kisfilmet is forgattunk a moníliáról, melyben már és a cseresznyelégy elleni védekezésről is szólok.

► Az idén is felállítottuk azokat a csapdákat, melyekkel legfontosabb gyümölcskártevők rajzását tudjuk követni. Budapesten, Budakalászon, Győrben, Debrecenben, Maroslelén és Siklóson működtetik ezeket az előrejelző eszközöket a lelkes kollégáim. Nem érdemes sűríteni a megfigyelő kertek számát, mert igazán pontos tájékoztatást úgyis csak a saját kertünkben felállított csapdáktól várhatunk. Általános tájékoztatásra, a figyelem felhívására viszont kiválóan használhatóak az országos adatok. Érdemes most is megnyitni a táblázatot valamelyik szponzorunk honlapján vagy akár itt. Gyakorlatilag az összes molykártevő megjelent!

Lassan készülhetünk a molyok elleni védekezésre is. Nem kell elsietni a védekezést. Egyrészt, mert kezdetben csak a hímek repülnek, másrészt, mert még nem kapták meg a tojások azt a hőmennyiséget, ami a lárvák kifejlődéséhez kellene. (Aki egy kicsit el szeretne mélyedni a feromoncsapdák használatában, annak érdemes követni dr. Hári Katalin kolléganőm hőösszegszámításos heti leveleit. Kati heti „jelentéseit” és az eddigi webkamerás munkáját, egy diaképes előadását és a webkamera fotóját megtalálják itt.)

Megnőtt a biológiai készítmények száma a gyümölcsmolyok elleni rovarölők között. Ezekben élő szervezeteket atlálunk pl.Ilyenek pl.: a Dipel DF,

a Madex és a Madex Pro, Neemazal T/S és a Lepinox Plus. Felhasználásuk néha nehézkesebb, de általában 0 nap é.v.i.-vel rendelkeznek és környezetbarát szerek.

Hagyományos rovarölőink is vannak, pl. a Coragen 20 SC, a Laser Duplo (a korábbi Spin Tor), stb. Jó hír, hogy a Mavrik néven megismert rovarölő, most Klartan 24 EW néven fut. Nagy előnye, hogy a méheket kíméli.

Sokan választják majd a felszívódó Mospilan 20 SG-t, melyhez erős fertőzésnél keverhetnek egy gyors hatású kontakt piretroidot is a felületen tartózkodó kis hernyók miatt. A repülő molylepkékre pedig riasztó hatással vannak ezek a készítmények. A piretroidok családjába tartozik pl. a Decis, a Cyperkill 25 EC, a Karate Zeon 5 CS (más néven Full 5 CS), a Kaiso Garden, a Lamdex Extra, stb.

A felsoroltak közül kerülnek ki az almatermésükben, a szilvában, a kajsziban, szőlőben és az őszibarackban a molyokra engedélyezett rovarölő szerek.

„Hányszor kell permetezni, hogy ne legyen kukacos a gyümölcsöm?” – kapom a kérdést gyakran. Erre a

kérdésre nem tudok válaszolni. A szélsőséges időjárás és több molyfaj elhúzódó rajzása miatt már nem lehet naptárhoz kötni a permetezéseket. Máshogyan kell megtervezni egy fogékony vagy korán érő fajta és egy elhanyagolt szomszédsággal rendelkező kert védelmét. Sűrűbben kell védekezni, ha „tökéletes” csak 1-2 %-ban rágott termést szeretne a kertész és akkor is, ha csak kontakt szereket használ. Stb. A válaszadásban segítenek az előrejelző eszközök, a növényorvosok előrejelzései, de végül csak a gazda tudja meghozni a döntést.

Egyes ültetvényekben, ahol az árbevétel miatt kénytelenek „fényesen csillogó első osztályú almát előállítani”

20-24 permetezéssel is számolnak évente. A hobbikertészek a frissen leszedett gyümölcsből ki tudják vágni a hernyójárta részeket és a cefrébe sem kell a tökéletes termés. Ne akarjuk utolérni, lekörözni a profi termesztőket.

Budapest, 2022. május 12. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK