Repce helyzetkép

Repcebecő-ormányos helyzetkép

Az elmúlt napok folyamatosan melegedő időjárása következtében (csütörtökön már 32 C maximum hőmérsékletet mértünk) újabb tömeges repcebecő-ormányos betelepedést tapasztaltunk a megye nagy részén. A virágzás elején-közepén kivitelezett kezelések bár jelentősen lecsökkentették a táblákon lévő repcebecő-ormányosok egyedszámát, az újabb betelepedések tekintetében már csak részleges hatékonyságot biztosítottak, a készítmény hatóanyaga függvényében.

Utolsó felvételezéseink alapján (2022.05.12-13) a megye több pontján ismét a védekezési küszöbértéket meghaladó egyedszámot tapasztaltunk (1 egyed / fővirágzat). A kártevők már nemcsak párosodnak, intenzív a tojásrakás is a fővirágzat már kialakult alsó becőibe.

A kifejezetten meleg időjárás következtében a virágzás is felgyorsult, sok táblán már a virágzás vége fenológiai állapot közeledik.

A repcebecő-gubacsszúnyog is aktív, elsősorban szélvédett táblarészeken már láthatók a kis deformálódni és fakulni kezdő becők, melyekben már éppen kikelt kis nyüvek sértegetik garathorgukkal a becő falát.

Mindezeket figyelembe véve, ajánlatos a repcetáblák ismételt ellenőrzése! Ne csak a tábla szélén vizsgáljuk a növényeket!

A fenológiai állapot előrehaladtával földi géppel/hidastraktorral egyre kevésbé, ill. csak nagyobb taposási kárral tudunk védekezni. Légi kezelés is átgondolandó azokon a táblákon, ahol még mindig kifejezetten sok az említett két kártevő.

Ismét felhívjuk a figyelmet a méhek védelmére:

A repce virágzás fenológiai állapotában, illetve korábban is, ha a repcében virágzó gyomokat találunk, vagy ha a méhek az állományt bármely más okból látogatják, a virágzásban történő kezelések kapcsán két alternatíva közül választhatunk:

1. Méhekre nem jelölésköteles rovarölő szerek a virágzó növényállományban vagy méhek közelében bármikor veszély nélkül felhasználhatóak, mivel rendeltetésszerű alkalmazásuk eleve nem veszélyezteti a méheket (pl. Mospilan 20 SP, Klartan 24 EW).

Itt fontos megjegyezni, hogy a Mospilan 20 SP készítmény tebukonazol tartalmú gombaölő szerrel együtt tankkeverékként alkalmazva, virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki!

2. A méhkímélő technológia keretében méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos rovarölő szerek felhasználására kerülhet sor: „Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat”. Itt azonban még egy ajánlásra érdemes odafigyelni: Amennyiben erősebb lehűlés, fagypont körüli hőmérséklet várható az éjszaka folyamán, a permetezést érdemes elhalasztani.

Az engedélyezett készítmények aktuális listája a következő honlapon kérdezhető le:

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

Tanakajd, 2022.05.13.

Farkas István

növényvédelmi zoológus