Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2022. május 6.- május 20.

Az elmúlt két hétben megyénkben kora nyári időjárás volt. Szombathelyen minösszesen 4,9 mm, Tanakajdon pedig 6,2 mm eső volt.

  1. ábra: Meteorológiai adatok Szombathely

Fenológia:

Őszi búza BBCH 51 – 55 (Kalászhányás kezdete, a virágzat csúcs kiemelkedik a levélhüvelyből – a kalász 50 %-a kiemelkedett)

Őszi árpa BBCH 61 – 65 (Virágzás kezdete – teljes virágzás)

Őszi káposztarepce: BBCH 69 – 71 (Virágzás vége, becőképződés kezdete – a becők 10 %-a elérte a végleges nagyságot)

Napraforgó: BBCH 14 – 16 (4 – 6 leveles állapot)

Kukorica: BBCH 13-16 (3 – 6 leveles állapot)

Szója: BBCH 10 – 11 (1 pár leveles állapot – 1 kifejlett hármaslevél)

Szőlő: BBCH 53 -55 (Fürtkezdemények határozottan láthatók – fürtkezdemények növekedése, virágok szorosan egymás mellett)

Alma: BBCH 70 – 71 (Gyümölcskötődés, tisztulási hullás – 5-10 mm-es gyümölcskezdemények)

Szántóföldi kultúrák

Az őszi árpa virágzik, az őszi búza pedig kalászhányás kezdetén van. A következő időszakban nagyon fontos feladat áll a termelők előtt a kalászfuzáriózis betegség elleni védekezés. Az egyéb levélbetegségek, ott ahol eddig nem védekeztek, már a felső levélemeleteken fertőznek, így okoznak korai levélszáradást és kényszerérést a későbbiekben.
Az elmúlt héten több napon is 30 °C körül alakult a maximum hőmérséklet, ezért a vetésfehérítő bogarak lárvakelése kifejezetten felgyorsult, a párosodás és a további tojásrakás intenzívebbé vált. A zászlós leveleken nagy tömegben találhatóak az L1-es és az L2-es lárvák. Ebben a lárvastádiumban még lényegesen kevesebb levélfelületet fogyasztanak, mint az utolsó két stádiumban. A nagyobb lárvák (L3, L4) fogyasztják el a lárvafejlődéshez szükséges táplálékmennyiség 90 %-át.

  1. kép: Vetésfehérítő bogár lárváinak kártétele

Az őszi káposztarepcében a megye több pontján a védekezési küszöbértéket meghaladó egyedszámot fogtunk repcebecő-ormányosból. A kártevők már nemcsak párosodnak, intenzív a tojásrakás a kialakult becőkben. A repcebecő-gubacsszúnyog is aktív, elsősorban szélvédett táblákon tapasztalható.

Kukoricában a posztemergens gyomirtást végzik a gazdák. A korábban leesett csapadék jótékony hatása már látszik a kukoricán, szemmel láthatóan növekszik az állomány.

Napraforgóban az alapkezelések a korábbi csapadék hatására általában sikerültek. A sok csapadék hatására viszont néhány helyen fitotoxikus tünetek léptek fel. Jelenleg a posztemergens kezelések aktuálisak.

Gyümölcskultúrák

Alma ültetvényekben tovább terjednek a lisztharmat másodlagos levéltünetei, így a korábbi fertőzésekkel együtt helyenként már most közepes a fertőzöttség. A korábbi esők, a tartós nedvességborítottság és a magasabb páratartalom hatására a korábbi enyhébb fertőzés közepes fokozatúra növekedett, ezért a lisztharmattal együttes, intenzív védekezés javasolt. A kártevők rajzása, ahogy az alábbi ábrák mutatják, csökkenő tendenciát mutatnak.

2. ábra: Almamoly rajzásdinamikája

  1. ábra: Almalevél aknázómoly rajzásdinamikája
  2. ábra: Almailonca rajzásdinamikája

Szőlőben a peronoszpóra fertőzés lehetősége kialakult, jelen hőmérsékleti viszonyok között a lappangási idő: 5-7 nap. Lisztharmat prímér fertőzés a vizsgált ültetvényekben még nem találtunk. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony, a fürtkezdemény még nincs fogékony stádiumban. Tarka szőlőmoly imágó rajzása csökkenő tendenciát mutat. A szőlő gubacsatka jelenlétét mutatja a kezdetben bordóba hajló sötétpiros elszíneződés a jellegzetes, többnyire kerek a lomblevél színe felé domborodó torzulások formájában. Folyamatos tüzetes ültetvény vizsgálat szükséges.

  1. ábra: Tarka szőlőmoly rajzásdinamikája

Tanakajd, 2022. május 20.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző