Szója helyzetkép

Vas megyében május közepéig a szójavetések zöme lezajlott, az idei vetésterület közelít a 10 ezer hektárhoz.

A legtöbb helyen nedves talajba került az elvetett mag, a kelések viszonylag egyenletesek voltak. Azokon a területeken azonban, ahol mélyebbre került a vetőmag, nehezebben tudott előjönni a növény, ott a szikleveleken, illetve a csíranövény gyökerén több helyen a fésűslábú viráglégy (Delia platura) nyűve által okozott rágáskártételt lehetett tapasztalni, itt tőszám-hiány okozhat gondot a későbbiekben.

Fotó: Both Gyula

A képen személy, zöldség látható Automatikusan generált leírás

A képen zöldség látható Automatikusan generált leírás

Ezen kívül nyúl által okozott rágáskár is látható szinte mindenhol.

 

A legtöbb helyen jelenleg a 2-3. hármas levélpár fejlődésénél járnak a növények.

 

A gümőképződés jellemzően mindenhol megindult, több-kevesebb gümőt szinte kivétel nélkül mindenféle típusú és előéletű talajban találni.

A képen kültéri látható Automatikusan generált leírás

Szombathely

A képen személy, talaj, kéz, kültéri látható Automatikusan generált leírás

Celldömölk

A képen növény, zöld, levél, pók látható Automatikusan generált leírás

Tanakajd

Az elmúlt héten igen lokális és rendkívül változó mennyiségű csapadék jellemezte megyénk időjárását- néhol összesen az 5 mm-t sem érte el, máshol egy óra alatt 50 mm eső is lehullott.

A több-kevesebb csapadék kedvezően hatott ugyan a szója fejlődésére, viszont a gyomok is gyorsan növekedésnek indultak. Ahol az alapgyomirtás elmaradt, vagy nem érkezett meg hozzá időben a megfelelő mennyiségű bemosó csapadék, ott a poszt gyomirtás nagyon is időszerű, ne halogassuk ennek elvégzését, néhány veszélyesebb gyom helyenként már meghaladja a gyomirtás szempontjából ideális állapotot.

A képen talaj, kültéri, barna, domb látható Automatikusan generált leírás

A képen fű, talaj, kültéri, szikla látható Automatikusan generált leírás

Sajnos sok helyütt jeget is hozott magával a hirtelen lezúduló csapadék, megyénkből is számoltak be jégkárról szója vonatkozásában is.

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\M27E791O\image3.jpeg C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\M27E791O\image0.jpeg

Fotó: Pusztavámi Márton

Figyeljünk oda idén is a bogáncslepkére (Vanessa cardui), szórványosan már találkozhatunk az első nemzedék imágóival.

A képen fű, kültéri, talaj, piszok látható Automatikusan generált leírás

Atkakártételt egyelőre sehol nem látni, a szárazabb időszakokban viszont szinte biztosan számolhatunk kisebb-nagyobb mértékű felszaporodásukkal, ellenőrizzük rendszeresen a levél fonákát, figyeljük a pókhálószerű tüneteket a kivilágosodó, sárguló növényeken!

Károlyi Beatrix

VMNK