Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2022. évi 12. felhívás

Több is eshetett volna! A növényeink még mindig szomjaznak, azonban több kórokozó gombafajnak, a levéltetveknek és az atkáknak elegendő volt ahhoz, hogy fertőzzenek, terjedjenek. A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a fagyosszentek pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak. Gyengébbek, érzékenyebbek lettek a növényeink, védeni kell őket.

► A május 18-i fotón a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. A fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony almafajtákban is. Lásd a 6. felhívást.

► A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér varasodásnál megismertektől. Ezért a varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A Score 250 EC és névváltozatai az Alfa-Solo, a Yerupaja és a Difcor 250 EC kifejezetten a rozsdákra is bevizsgált és engedélyezett. A május 16-i fotón a szeder rozsdájának a spóratelepei láthatóak, a fenti készítmények itt is engedélyezettek és egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. A körterozsda videóját megtalálhatják itt. Sajnos a filmben ajánlott mankoceb már nincs forgalomban. (A körterozsda gazdaváltós gomba, egyes borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal.)

► A szilvamoly hernyóit, a kikelésüket a tojásokból már jelezte dr. Hári Katalin a webkamerás előrejelzéseiben.

Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések indításáról a gazda tud dönteni! Erről a kérdésről és persze a felhasználható rovarölőkről írtam az előző, 10. felhívásban és itt több néznivalót is ajánlottam, pl. a cseresznyelégyről is.

► Színesedik a cseresznye és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az Önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a „kukacos” (valójában nyüves) cseresznye vagy meggyszemek.

A rovarölő szerekben nincs változás. Felszívódó a Mospilan 20 SG (14 é.v.i.). Kontakt szerek, melyekkel ismételni kell: Decis és a Kaiso Garden (mindkettőnél 7 é.v.i.), míg a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra (mindkettőnél 3 é.v.i.). Színesíti a palettát a cseresznyelégy ellen is engedélyezett Combi-protec „hatásjavító segédanyag”, melynek a technológiáját még tisztázni kell és főleg a diónál lesz nagy jelentősége.

► A szélsőséges időjárás a növények tápfelvételét is megnehezíti. A fénykép egy olyan rózsabokor leveléről készült, amely a talajból nehezen tudta felvenni a tápanyagokat. Ezek tipikus hiánybetegség tünetek. A szállítást végző levélerek még működnek, zöldek, de máshol már halványodnak, sőt a szélek felé elhalnak a levelek. Vashiányra tippelek, de mivel az egyes tápanyagok felvétele sok környezeti tényezőtől függ, többek között pl. a többi tápelem mennyiségétől, arányától is, ezért egy mikroelemekben gazdag komplex talaj, illetve lombtrágyát javaslok. (A sárgult levélszövet könnyen perzselődik, az alsó dózissal permetezzenek.)

A képen növény, zöld, bezárás látható Automatikusan generált leírás A képen növény, fa, zöld, juhar látható Automatikusan generált leírás A képen kültéri, talaj, fű, szikla látható Automatikusan generált leírás

► A parlagfű május 19-i fotója önmagáért beszél, még könnyedén és gyökerestől kihúzható.

Budapest, 2022. május 23. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK