Megkezdődött a boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) rajzása!

Növényvizsgálataink alapján Táplánszentkereszt, Szombathely térségében megindult a boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) rajzása! A tüneteket mutató növények, növényi részek boncolása során a következőkkel találkoztunk:

  1. Kis számban röpnyilásokkal, melyek alatt megtalálhatóak voltak a járatok: az imágó most hagyhatta el a növényt.
  2. Nagy számban a hajtások felvágása során egyrészt a bábból éppen kibújó imágókat, valamint mozgékony imágókat figyelhettünk meg, melyek megkezdték a kirágást a növényből.

Az imágók növekvő számban történő megjelenése a következő napoktól várható!

Dísznövényekben engedélyezett rovarölő szerek csak korlátozottan állnak rendelkezésre, melyek aktuális listája a NÉBIH oldalán kereshető:

https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

A boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) délről, a mediterrán térségből terjeszkedik Európa kontinentális klímájú övezetébe. A faj a számukra tápnövényként szolgáló tujákat, ciprusokat elsősorban a városi zöldterületeken, a díszfaiskolákban, a kiskertekben találja meg. A fák belsejében élő, rejtett életmódú lárváik járatokat fúrnak a növényekben, amelyek először csak esztétikai kárt okoznak, de később elpusztítják az aszálytól legyengített fákat.

Korábban még azt gondoltuk, hogy elsősorban a száraz körülmények között tartott és legyengült tujáknál szaporodik fel a boróka tarkadíszbogár. Az elmúlt év során azonban meggyőződhettünk arról, hogy a kifejezetten egészséges, vízzel és tápanyaggal jól ellátott egyedek is nagy számban károsodhatnak.

A bogár 8-12 mm hosszú, szárnyfedői fémes zöld színűek kék foltokkal. Nyugat-Magyarországi tapasztalatok alapján júniustól (több év rajzáskezdetét figyelembe véve június közepétől) furakodnak ki a bogarak a fertőzött tuják fás részeiből nagy számban. Rajzásuk sajnos kifejezetten elhúzódó is lehet, így akár nyár végéig is eltarthat. A kártevők tojásaikat a kéregrepedésekre helyezik, a kis lárvák berágják magukat a kéreg alá. Járataik kialakítása miatt a víz- és tápanyag szállítás mérséklődik, akár meg is szűnhet. A hajtásrész ekkor lassan színét veszti, bronzosodik. Az ilyen hajtásokat érdemes megvizsgálni!

Farkas István – Both Gyula

VMNK AF Növény- és Talajvédelmi Osztály