Vas megyei növényvédelmi helyzetkép.2022.07.11.

Megkezdődtek a napraforgóban a gomba, rovarölős permetezések. Ahol kell értesítsük a lakosságot. Fokozottan figyeljünk a méhek védelmére.
A vándor poloskák okoznak gondot. A gyümölcsökön, zöldségeken tömegesen jelennek meg. Kellemetlen íz marad utánuk.

Ahol tudunk ott védekezzünk rovarölőkkel. Figyeljünk az élelmezés egészségügyi várakozási időre.

A foltosszárnyú muslica szintén gondot okoz a most a bogyósokban. A csali technológiával hatékonyan tudunk ellene védekezni. A kártétel nyomán kellemetlen ecetes ízű lesz a gyümölcs.
A meleg közeledtével szójában figyeljünk az atkák betelepedésére. Időben szerezzük be az atkaölőket. Virágzásban a tripszek is gondot okozhatnak.
Intenzíven repül a puszpáng moly, de már vannak fiatal kikelt hernyók is. Elhúzódó rajzásra kell számítani. Minden képpen kezdjük meg a védekezést.
A dión még nem a dióburok fúró légy kártétele látható. A csapadékos idő következménye a baktériumos és gombás /Gnomonia/ fertőzések. Réztartalmú szereket használjunk.
A dióburok fúró légy még Vas Megyében nem rajzik, de az ország több helyén elvétve már fogták a csapdák. Készüljünk fel a csali technológia alkalmazására. Combi Protec+ Mospilan. A várható rajzás 07.20-25.
A tűs fenyőkön a tűkarc gomba és az Abieseken pedig a Sydowia támad. Ha megjön az esők után a meleg komoly kártételre kell számitani. A Thujákon is megjelentek a gombabetegségek, és rajzik a boróka tarka díszbogár.

Both Gyula VMNK