2022. évi 16. felhívás-Zsigó György

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!

Aszály ás kánikula sújtja a magyar mezőgazdaságot, a magyar kerteket. A kórokozók (gombák, baktériumok) többségének túl szárazak ezek a hetek, nem alakult ki az a levélnedvesség borítottság, ami a terjedésükhöz szükséges. (Már azt sem bánnám ha többet kellene permetezni, csak végre eleredne az eső…)

► A gyümölcsmolyokat, az atkákat és a dióburok-fúrólegyet kevésbé zavarja a kánikula. Úgy tűnik, hogy révbe ért a diólégy elleni védekezés gyakorlata is. A Combi-Protec felhasználását ismertető videó már itthon készült. Érdemes megnézni! Jelenleg 0,5 literes kiszerelésben lehet kapni, de tervezik a kisebb kicsomagolását is. A szakember 10-14 naponkénti permetezést ajánl, úgy számolom, hogy a szüretig öt permetezéssel biztosan számolni kell. Tehát ötször biztosan be kell keverni a készítményt (1 dl Combi-Protec + 1 zacskó Mospilan SG). Ezzel a két liternyi permetlével egy alkalommal tíz fát tudunk kezelni, ezért ebből logikusan következik, hogy „szövetkezni” kellene a közelben lakó, diófás házikerteseknek. A kertbarát körök segíthetnek a szervezésben. (Az ajánlott kiindulási mennyiséget elvileg lehetne felezni, de a 4 grammos Mospilan pontos kettéosztása és az egy liternyi permetlé kiszórása nehezebb feladatnak tűnik.)

Varga László kollégám (Kwizda Agro Hungary Kft.) szellemes és házilag is elkészíthető csapdájának a fotóját megtalálják itt. Nappal színcsapdaként, éjjel pedig fénycsapdaként működik. A cseresznyelégy, a diólégy a sárga színhez és az éjjeli szolárfényhez is vonzódik, majd a tál alján lévő pl. mosogatószeres folyadékban végzi. Előrejelzésre és bizonyos mértékig gyérítésre is szolgál. A földibolhák előrejelzésére is a sárgatálat használják.

► Hajnalban és főleg estefelé, öntözünk és permetezünk, nappalra a hűvös szobába kényszerülünk. Most talán jobban ráérünk olvasni, internetezni. Már többször ajánlottam Önöknek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) házikerteseknek szóló írásait, az ingyenesen letölthető anyagait. A biotermesztésben engedélyezett és kipróbált módszereket ismertetnek. A csökkenő növényvédő szer kínálat miatt, de a környezetünk megóvása szempontjából is egyre fontosabbak lesznek a biológiai védekezés technikái. Érdemes a hírlevelikre is feliratkozni.

Öntözés nélkül nem megy. A kerti kutak fúrásával kapcsolatos hír elérhető itt. Reméljük, hogy hamarosan módosítják a törvényt és könnyebben lehet majd „kutat ásni”.

A parkokban egyre gyakrabban láthatjuk a fatörzseket körülölelő öntözőzsákokat. A fotón látható oldalzsebbe töltik a kb. 75 liternyi öntözővizet, mely lassan szivárog ki közvetlenül a fa tövéhez. A „faöntöző zsák” szavakra keresve a kereskedelemi kínálattal és pl. a házilag elkészíthető változatával is megismerkedhetnek.

► Hajnali pára elegendő a lisztharmatok terjedésének. Friss fertőzés tünetét látják szőlőlevélen (mai fotó) és csigarágás lyukait a jobboldali képen (07.12-én készült). A lisztharmatra egyébként nem érzékeny szőlőtőke a ház oldalában, viszonylag árnyékosabb fekvésben van, míg a csigák által lyukasra rágott díszlapu (?), egy kerti tó mellett burjánzik. Az idei szárazság általában nem kedvez a csigáknak de ez itt ideális helyszín a számukra. Ismétlem magam. Csak a kertjét jól ismerő gazda tud dönteni arról, hogy hol és mikor indítsa a védekezést. Ezt a szőlő esetében elkezdheti, a dísznövénynél pedig már elkésett (vagy nem bírt a csigákkal).

A képen kültéri, talaj, növény, zöldség látható

Automatikusan generált leírás A képen növény, zöld, levél, fa látható

Automatikusan generált leírás A képen zöldség, növény, zöld látható

Automatikusan generált leírás

Budapest, 2022. július 23. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK