2022. évi 17. felhívás-Zsigó György

nyito_02 Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2022. évi 17. felhívás

► Az OMSZ augusztus 5-i aszálytérképe magáért beszél, csak a zöld színnel jelölt országrészekben nincs aszály. Sajnos a folytatás sem lesz jobb. Idézek az Agroinform.hu részletes jelentéséből: „A nyár utolsó hónapjának időjárását továbbra is hőmérsékleti szélsőségek jellemzik … több alkalommal is eléri, sőt helyenként meg is haladja még a csúcshőmérséklet a 35 fokot. Tartósabbnak ígérkező, erősebb lehűlést csak a hónap legvégén érkező hidegfront hoz majd.” Öntözés nélkül nem megy! A képen térkép látható

Automatikusan generált leírás

► A gombák, baktériumok túlnyomó többsége szerencsére nem szereti ezt a forró, száraz időjárást. A levélnedvesség borítottság hiányában nem tudnak kicsírázni a levelekre jutott spórák, konídiumok. A 16. felhívásban írtam a lisztharmatokról, melyek terjedését nem akadályozta az idei időjárás. Szinte mindegyik növénynek van saját lisztharmata, almán, mogyorón, tökféléken és a dísznövényeken is feltűnnek a telepei.

A képen fű, kültéri, gyümölcs látható

Automatikusan generált leírás Az idei év bebizonyította, hogy még ebben az esőmentes kánikulában is terjedhetnek, sőt akár 100%-os kárt is okozhatnak. Vigyázat! A kéntartalmú szerekkel 25 0C felett perzselhetünk. Talán éjfél körül már hozzákezdhetünk a peremezéshez 😊 A 9. felhívásban a felszívódókat is felsoroltam, ezek nem perzselik a leveleket.

Csapadék hiányában a tavalyi évhez képest csak felére híztak a szőlőszemek a szerdán fotózott lugasban. Tarolt a lisztharmat, itt már nem szüretel a gazda…

A kártevők (rovarok, atkák) miatt viszont nem pihenhetünk. Egy egészen egyszerű összesítést csináltam a sasadi csapdák előző évi eredményeiből. Évenként összeadtam a csapdázott almamolyok, a keleti gümölcsmolyok, a szilvamolyok és a barackmolyok augusztusi, első heti fogásait. Mekkora volt a kártevők jelenléte az eltérő időjárású években, ugyanakkor, ugyanabban a kertben, ugyanazokra a fákra kifüggesztett csapdák esetében? Úgy tűnik, hogy a gyümölcsmolyok rajzását nem zavarják az időjárási szélsőségek.

Tehát még védeni kell a kései őszibarackokat, az almatermésűeket és a szőlőt is a molyok ellen (10. felhívás).

2019. 08.07. (almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly összesen) 187 db
2020.08.05. (almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly összesen) 118 db
2021.08.03. (almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly összesen) 113 db
2022.08.02. (almamoly, szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, barackmoly összesen) 147 db

A szélsőséges időjárás olyan kártevőket is felébresztett, amikkel idáig nem volt nagy gondunk. Ijesztő híreket kaptam Fóris Annától, aki a hollóbogár komoly kártételéről számolt be. Tarrá rágták a céklát és a másodvetésű zöldbabot is. Erről a facebook oldalukon is beszámoltak. Turu Gábor kollégám Pákozdról sáskajárásról tudósított, fiatal szőlőültetvényekben nagy kárt okoztak. Mindkettőjüknek köszönöm a visszajelzéseket.

A poloskák is beindultak (14. felhívás). A zöldségágyásokban, a termésekben rágó gyapottok bagolylepke ellen már nem tudunk védekezni. Most éppen kukoricában fotóztam.

► A nagy meleg miatt kényszeréretten hullanak az őszi fajták gyümölcsei, az idén különösen figyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre (é.v.i.). Lehet, hogy egy hónappal korábban fogunk szüretelni!

► Ahol még nem hullott le az összes levél a gyümölcsfákról, a díszfákról, ott még segíthetnek a lombtrágyák, a biokondícionálók és a biostimulátorok. A legtöbb gyümölcsfánál most alakulnak ki a jövő évi termésrügyek, még lombos állapotban, jó kondícióban kell lenniük a fáknak. Nem tudok kiemelni készítményeket a sok engedélyezett közül. Válasszák a komplex, több mikroelemet és egyéb szerves anyagokat is tartalmazókat. A halvány levelű, sárguló fákon az alsó dózissal dolgozzanak, így biztosan nem perzselik meg a levelek gyenge bőrszövetét. Az OMSZ fenti előrejelzése szerint még az UV-től védő „növényi napolajokra” is szükség lehet

(15. felhívás). De talán a legfontosabb az öntözés. Öntözés nélkül nem megy!

Budapest, 2022. augusztus 6. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK