Vas megye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2022. július 21. – augusztus 5.

Az elmúlt két hétben Tanakajdon 32 mm, Szombathelyen 28,7 mm csapadék hullott.

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 99 (Betakarított termés)

Őszi káposztarepce: BBCH 99 (Betakarított termés)

Kukorica: BBCH 75 – 79 (Tejesérés – szemfejlettség, a szemek elérték végleges méretüket)

Napraforgó: BBCH 79 – 81 (90-100 % -os magképződés – zöldérés, a tányér háta zöld, a magok külső harmada sötét és kemény)

Szója: BBCH 73 – 75 (A hüvelyek 30 % -a elérte a végleges nagyságot – hüvelyképződés főszakasz, hüvelyek 50 %-a elérte a végleges nagyságot)

Szőlő: BBCH 79 – 81 (Fürtzáródás vége – érés kezdete, a bogyók színeződése kezdődik)

Alma, körte: BBCH 81 (Érés kezdete, a fajtára jellemző színeződés első jelei)

Szántóföldi kultúrák:

A gazdák többsége végzett az őszi és tavaszi kalászosok betakarításával. A sokáig lábon álló, túlérett gabonák esetében idén is jelezték a szemek fekete elszíneződését, ez azonban minden vizsgált esetben a pelyváról átterjedő Stemphylium korompenész fajoknak volt köszönhető, amelyek a sütőipari minőséget, és a csírázóképességet nem befolyásolják. A már korábban learatott táblák tarlóján a korábbi esők hatására kizöldültek az árvakelések, valamint az elfekvő gyommagvak egy része. Fontos feladat a tarló folyamatos ápolása, és szükség esetén a kihajtott évelő gyomnövények gyérítése a tarlón.

Őszi árpát megyénkben 15.839 hektáron takarítottak be, 6,43 t/ha-os termésátlaggal. Őszi búzát 40.293 hektáron, 6,73 t/ha-os eredménnyel. Az országos átlagot az előbbi növénynél 1,91 t/ha-al, míg a legnagyobb területen termesztett kalászos növénynél 2,6 t/ha-os eredménnyel múlják felül a vasi átlagok.

Őszi káposztarepcét 25.904 hektárról takarítottak be a gazdálkodók, a hozam megyékben 2,34 t/ha lett. A tarlón vizsgálva 2-3%-ban találkoztunk a fómás levélfoltosság és szárrák tüneteivel. Fehérpenészes rothadás fertőzésének mértéke gyenge volt, általánosan 2-3%-os.

A kukorica területeket a mezei vad kártétele sújtja. A kukoricamoly rajzása erős, a kukoricabogár imágók rajzása folyamatos.

A napraforgó elvirágzott, a magképződés számára kedvezőek a feltételek. A poloskák és más szívó- és rágókártevők aránya elenyésző, a védekezés indokolatlan ellenük. A szárat, leveleket- és tányért károsító betegségek közül a szklerotíniás megbetegedés egyre több szártünetet okoz, a szártöveknél pedig sok a betegség szaporító képlete, a szklerócium. A leveleken az alternária mellett egyre több a diaportés levélérközi elszáradás, ahonnan fertőződnek a levélnyélen keresztül a szárak, illetve a bélszövet.

C:\Users\KONDOR~1\AppData\Local\Temp\XPgrpwise\5B519D2BVASVAS_PO100176766B12DF61\sc2.jpg

  1. kép: Fehérpenészes rothadás napraforgóban

Gyümölcskultúrák:

Az almástermésű ültetvényekben az almafa lisztharmat és a varasodásnak a meleg, száraz idő nem kedvez. A viszonylag kevesebb várható termés miatt a gyümölcsök mérete már most nagyobb az ilyenkor megszokottnál, ami megnöveli a termésfoltosodás veszélyét. A növényvédelmi kezelésekkel együtt vagy önálló kezelésként folytassuk a kalcium levéltrágyák adagolását, egészen a szüret kezdetéig. Az almamoly és az almalevél aknázómoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó.

Szőlő kultúrában peronoszpóra újabb fertőzési lehetőségei alakultak ki Celldömölk és Vaskeresztes térségében. Jelen hőmérsékleti értékeknél az inkubációs idő: 4 – 5 nap. Az előző védekezést figyelembe véve a permetezési forduló lehetőleg 10-12 napnál ne legyen hosszabb.  Lisztharmat okozta fürt fertőzés továbbra is fent áll. Elsősorban ott okozhat gondot, ahol az előző fertőzést nem sikerült blokkolni. Szürkerothadás fertőzés kialakulásának valószínűsége alacsony.

Tarka szőlőmolyt kis számban fogják a csapdák, ellenük való védekezés jelenleg nem indokolt.

Scpahoideus titanus sárga ragacslapos csapdázása során az elmúlt 2 hétben Vaskeresztesen 12, Csepregen 18 db, Kőszegfalván 4 db, míg Kőszegen 6 db imágót fogtunk. Védekezés szükséges!

Rajzik a nyugati dióburok fúrólégy, szükséges a védekezés ellene.

Tanakajd, 2022. augusztus 8.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző