Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2022. évi 6. levél Zsigó György

Járványhelyzet sem a kórokozók (gombák, baktériumok) sem a kártevők részéről nem alakult ki. A növények annál inkább kínlódtak és úgy tűnik, hogy a helyzet nem fog jelentősen megváltozni. Az OMSZ aszályinfo oldaláról másoltam ki az augusztus 11-i térképet, csak a zöld színnel jelölt országrészekben nincs aszály. Az Agroinform.hu részletes jelentéséből pedig a 30 napos előrejelzést idézem „A nyár utolsó hónapjának időjárását továbbra is hőmérsékleti szélsőségek jellemzik … több alkalommal is eléri, sőt helyenként meg is haladja még a csúcshőmérséklet a 35 fokot. Tartósabbnak ígérkező, erősebb lehűlést csak a hónap legvégén érkező hidegfront hoz majd.” mnSu20220811_0000

► Még jó kondícióban kell lenniük a fáknak. Csak az egészséges levelek tudják előállítani azokat az asszimilátumokat, melyek a vesszőkbe, rügyekbe raktározódva biztosítják a fák stressztűrését. A száraz talajból nem tudják felvenni a tápanyagokat a növények. Az öntözéssel feltárhatjuk ezeket és sokat segíthetnek a lombtrágyák is, melyekkel a leveleken keresztül bejuttathatjuk a tápelemeket. Elsősorban a mikroelemeket tudjuk így pótolni, melyek az életfolyamatok szabályozóiként és enzimek alkotóelemeként is meghatározó szerepet töltenek be a növények életműködésében. Nem tudok kiemelni készítményeket a sok engedélyezett közül. Válasszák a komplex, több mikroelemet és egyéb szerves anyagokat is tartalmazókat. A halvány levelű, sárguló fákon az alsó dózissal dolgozzanak, így biztosan nem perzselik meg a levelek gyenge bőrszövetét.

A fotón látható vadgesztenye és platán levelén még bőven van annyi zöldfelület, amin keresztül fel tudja venni a permetléből a tápelemeket, érdemes elvégezni a lombtrágyázást. De a legfontosabb lenne az öntözés…

(A makroelemeket, a nitrogént, a foszfort és a káliumot a gyökerekhez kellene eljuttatnunk. Egy idős városi fánál ez megoldhatatlan feladat. A felszínhez közeli gyökérzettel rendelkező csemetéknél még elérhetjük a gyökérzóna nagy részét pl. az öntözéssel bemoshatjuk ezeket a tápanyagokat.)

Egészen biztos, hogy a továbbiakban a biokondícionáló, biostimuláló készítmények is főszerephez jutnak majd. Még egyelőre kevés tapasztalattal rendelkezünk a hatásukkal kapcsolatban. Többek között algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaznak és pl. a hőstressz kivédésére is ajánlják ezeket. Nem növényvédő szerek.

► Az OMSZ fenti előrejelzése szerint még a leveleket a káros UV-től védő „növényi napolajokra” is szükség lehet. Ilyen pl. a Prosilicon lombtrágya, de a Biosol-káliszappanról illetve a Vektafid A-ról is jókat hallottam.

► Beindult a selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedékének a rajzása. Érdemes rendszeresen benézni a bokrok sűrűjébe. Itt kezdi a károsítását a hernyó, ide kell a permetlét is bejuttatni, nagy nyomással.

A növényvédősöknek is sok tanulsággal szolgál ez az év. Valószínűleg a szélsőségesen meleg időjárásnak is szerepe van abban, hogy lecsökkent az amerikai lepkekabócák és a poloskák száma. A vadgesztenyelevél-aknázómoly és a lisztharmatfajok terjedését viszont nem gátolta az idei nyár. Lásd a kecskerágó mai fotóját.

Budapest, 2022. augusztus 12. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK