Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 2022. évi 20. felhívás Zsigó György

A gyümölcsök, zöldségek zömét leszüreteltük, lassan véget érnek a növényvédelmi munkák. A beteg növényi részek eltávolításával már a jövő évi termést védjük (lásd 19. felhívást), de még egy-két alkalommal érdemes felvenni a permetezőgépet is. Egyrészt a károsítók, másrészt pedig a fák tápelemekkel való feltöltése miatt.

„Hogyan készülnek fel a gyümölcsfák a télre?”– teszi fel a kérdést Szabó István kollégám a mellékelt két oldalas cikkében. Soha nem volt ennyire aktuális ez a kérdés, mint az idén. Az egész évet a szélsőséges időjárás jellemezte. A tápelemek felvétele és a levelekben tápanyagokká való átalakítása is sérült az idei aszályban és kánikulai forróságban. Kevesebb tápanyag jutott a termésbe, sok gyümölcsfánkról kevesebbet vagy gyengébb minőségű termést szüretelhettünk. Sajnos a kelleténél kevesebb tápanyag tudott felhalmozódni a fás részekben is, ami pedig alapvetően fontos lenne a fagyállóság, a következő évi fakadás, a virágzáskori fagy kivédése és az aszálytűrés szempontjából is.

Kollégám két lombtrágyát (biokondícionálót) is ajánl, melyekkel most még pótolni lehet a fás részekben hiányzó tápelemeket. Nem vagyok biztos abban, hogy ezeket minden gazdaboltban és kis kiszerelésben meg lehet vásárolni, ezért a készítmények hatóanyagait is kikerestem. Ezekre van most szüksége a gyümölcsfáinknak: aminosavak, bór, cink, vas, mangán, (kevés) nitrogén. Próbáljanak hasonló összetételű, a fa életét az aminosav adalékkal is segítő készítményeket vásárolni és még a lombok színeződéséig permetezni ezekkel.

(Már egy kicsit elkéstem ezzel a felhívással. Remélem, hogy Önök viszont a szüret utánra ajánlott, gombaölő szeres lombvédő permetezésekhez adagoltak lombtrágyákat is!)

► A zöldséges ágyásokban még poloskákkal és a talajra hullott penészes maradványokkal is találkozhatnak. A poloskáktól már inkább csak a lakásokat kell védeni, de olyan gombakórokozók is a talajba juthatnak a lehullott növényi részekről, melyek ott, akár 10-20 évig is meg tudják tartani a fertőzőképességüket. Ezeket a penészes növényeket a komposztba se tegyék be! A fotón a fehérpenész „mindent kibíró fekete tojásai” a szkleróciumok, uborkában alakultak ki. A még lábon álló paradicsomtövek életben tartásához találtam néhány jó ötletet.

► Látványos volt a szeder gubacsatka kárképe, augusztus 13-i a fotó és a videó is. A termés nem érik be, nem színesedik egyenletesen. Az atka szabad szemmel nem látható, a bogyók belsejében egész nyáron védve vannak, hiába is permeteztünk volna ellenük. A rügypikkelyek alatt telel át, tehát rügypattanáskor védekezhetünk ellene. Olajos vagy még inkább a kénes-olajos lemosással majd a kontakt Ortus 5 SC atkaölővel még elérhetjük a téli álmukból felébredő, megtelepedésre készülő egyedeket. Most a beteg vesszők eltávolítása a legfontosabb feladat. Ha telepítenek, akkor pedig fertőzésmentes szaporítóanyagot vásároljanak. A repedt kérgű és megduzzadt málnavesszőket is ki kell metszeni és a legjobb ha elégetik vagy a kukába rakják ezeket.

► Az idei nyár szomorú újdonságát jelentették számomra azok a gyümölcsfák, amiken megaszalódtak a gyümölcsök. A július 28-án Neszmélyen fényképezett cseresznyefáról kicsit savanyú de élvezhető termést lehetett „szüretelni”. Sajnos ezek a szemek is múmiává alakulnak és beindíthatják tavasszal a virágfertőzést és később megfertőzhetik a termést. Az őszi-tavaszi rezes lemosással majd gyéríteni lehet a kórokozó telepeit.

A képen személy, tartás, kéz, megevett látható

Automatikusan generált leírás A képen gyümölcs, zöld, szeder, növény látható

Automatikusan generált leírás A képen növény, zöld, levél, fa látható

Automatikusan generált leírás

Budapest, 2022. szeptember 19. Jó egészséget, jó kertészkedést: Zsigó György, NMNK