Aktuális repce helyzetkép 2023.02.17.

A nagy repceormányos, a  repceszár-ormányos és egyéb repcekártevők csapdázása

   

Figyelembe véve a következő napok várható időjárását, a repcetáblák vizuális vizsgálata, a csapdák kihelyezése időszerű!

A héten megyénkben egyre több vizsgált táblán ismét aktivizálódtak a repceszár-ormányosok.

Saját csapdáink és növényvizsgálataink alapján, valamint növényorvos kollégák információi alapján ismét megfigyelhetőek a kártevők a leveleken táplálkozva. Repülni egyenlőre még nincs sok kedvük, mivel a sárga tálakon és a ragacsos lapokon általában csak néhány egyedet találunk. Talajcsapdáink egy kivételével fogás nélkül maradtak, a földibolhák növekvő egyedszámától eltekintve.

Csak és kizárólag repceszár-ormányosokat találtunk, a nagy repceormányos betelepedése mindeddig még nem kezdődött meg!

A növényekről gyűjtött és a csapdázott kártevők nagy valószínűséggel az ősszel már betelepedett egyedek, melyeket a februári fagyok sem tudtak elpusztítani! Viszont várható, valószínűsíthető a következő napok hőmérsékleti viszonyai alapján további betelepedésük is!

Összesített fogási adatok:

Szombathely: 4 egyed

Vasszécseny 4 egyed

Szentgotthárd 0 egyed

Sajtoskál 6 egyed (3 egyed a talajcsapdában)

Nemescsó 7 egyed

Sorokpolány 1 egyed

Rum 0 egyed

Kám 4 egyed (A növényekről viszont tömeges voltak gyűjthetők)

Egyházasrádóc (A leveleken táplálkoztak az imágók)

A repce szárba indulása előtt a szárkártevők repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) megjelenésének és rajzásdinamikájának nyomon követésére az állomány magasságába kihelyezett sárga ragacsos lapokat és/vagy sárga vizes tálakat javasoljuk. A csapdák ürítése hetenként 2 alkalommal ajánlott. Ez elsősorban a nagy repceormányos miatt fontos, mivel a tömeges megjelenésük után viszonylag gyorsan megkezdődhet a tömeges tojásrakás is. Hatékonyan védekezni csak a tömeges tojásrakás előtt lehetséges, hiszen a szárban és a levélnyélben lévő tojások és lárvák ellen nem igazán hatnak a készítmények.

Az elmúlt évtized tapasztalatai alapján a kártevők elleni védekezési küszöbértékként minimum 10 nagy repceormányos /csapda/3 nap,valamint mintegy 15 ormányos /csapda/3 nap az irányadó. A nagy repceormányos kártétele a szá már messziről is látványos:

Peterakása helyén a szár először néhány cm hosszan felreped, majd megindula szár deformálódása, csavarodása, végül pedig a szár felhasad. A gombabetegségek (pl. fómás levélfoltosság és szárrák) könnyen megtelepszenek a nyílt sebeken és sérüléseken. Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a nagy repceormányos veszélyesebb, mint a repceszár-ormányos.

Farkas István/Moór Adrián

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Növény-és Talajvédelmi Osztály