Itt a MEDVEHAGYMA szezon!

A hóvirág lassan levirágzik és már előbújt a medvehagyma. Fűszer, táplálék, vitamin, ásványi anyag , gyógynövény, vagy mind ez egyben?

Az Aursinum /medvehagyma/ két alfaja ismert: Aursinum ssp. ursinum és A. ursinum ssp. ucrainicum. Vadmarhavirág, Cigány hagyma, Jurda, Poroszhagyma néven is ismert. Jó tudni!

A barna medve (Ursus arctos), feltehetően tőle kapta a nevét, a medvék kora tavasszal szívesen fogyasztották.

A medvehagymát helytelenül vadfokhagymának is nevezik. A medvehagyma azonban nem a fokhagyma vad változata, bármennyire is így szokták emlegetni. A medvehagyma Allium ursinum, a fokhagyma pedig Allium sativum, tehát két különböző fajról van szó, melyek jellegzetes illatuktól eltekintve nem is hasonlítanak egymásra.

Az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik.

Bizonyítékok vannak arra, hogy az angol konyhában a kelta britek használták több mint 1500 évvel ezelőtt. Az ókori rómaiak ismerték a vadon élő gyógynövényt, és herba salutarisnak nevezték.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag / magnézium, vas, cink, C-vitamin, B1,2 vitamin/, zsírsavakat, poliszacharidokat tartalmaz.

Természetes antibiotikum, stresszoldó, homeopátiás összetevő, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi, emésztési problémák gyógyítására használták. Vérnyomáscsökkentő, vérzsírcsökkentő, tisztítja a vesét, külsőleg is alkalmazható reumás és ízületi panaszokra. bőrirritáció megnyugtatására, gátolja a tumor növekedést. Jó étvágytalanság kezelésére, és cérnaférgesség ellen.

NAGYON FONTOS: Véralvadásgátlók szedésekor ne fogyasszuk!

A medvehagyma, az árnyékos vagy félárnyékos helyet szereti az enyhén savas, semleges PH-át. A medvehagyma szaporítása történhet magról, 1-2 cm mélyre vetve, hagyma 15-20 cm mélyre ültetve. A medvehagyma lassan szaporodik. Egyrészt hoz mellékgumókat, amiből idővel újabb medvehagymák nőnek, másrészt beporzott virágmagokat hoz. Sok magot vessünk!

A növénynek itthon csak a nagy, húsos leveleit fogyasztják, de sok helyen kedvelt a virágzás után a hagyma, vagy maga a virág fogyasztása, utóbbit saláták díszítésére is használják. Takarmányozás során: ha ugyanis a tehenekkel sok medvehagymát etetnek, a tejüknek enyhén fokhagymás lesz az íze, amit vajkészítéskor remekül tudtak használni, az ilyen módon készült fokhagyma ízű vaj a 19. században hatalmas népszerűségnek örvendett.

FONTOS: A kutyák különösen érzékenyek ha sokat esznek belőle.

FONTOS: Fő szabály, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról interaktív erdőtérképünkön is tájékozódhatnak az érdeklődők (http://erdoterkep.nebih.gov.hu/). Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kérjük a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket. Felhasználás előtt pedig mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan mossák meg. /NÉBIH/

Vigyázzunk a szedéssel. A sokat emlegetett gyöngyvirág leveli később bújnak ki, tehát kora tavasszal nem vagyunk veszélyben, de a medvehagyma virágzásakor már előbújik a gyöngyvirág is, ekkor már nagyon figyeljünk a gyűjtésre.

A gyöngyvirág mérgezés tünetei: mérgezés béltünetekben nyilvánul meg, hányással, hasmenéssel. Súlyos esetekben szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság és görcsök lépnek fel. A halál oka szívbénulás.

Medvehagyma

Gyöngyvirág

Medvehagyma

A medvehagyma szezonban sajnos több mérgező növény lehet a területen, ezért tépni, kaszálni nem szabad. Az őszi kikerics levelei is ott lehetnek, a tavaszi kikerics virágzik, de az őszinek csak a levelei bújnak ki.

G7: Medvehagyma

További mérgező növények.

Tavaszi kikerics                                                                         Veratrum album Fehér zászpa

Zsohár Kertészet

Foltos kontyvirág (Arum maculatum)                                            Salamonpecsét

                                                                                                       (Polygonatum multiflorum)

False helebore (Veratrum viride) Corn Lily – AdventuresNW Ingyenes fotók A vad tulipán kategóriában

Veratrum viride Óriás hamis helleborine                                          Vad tulipán, Tulipa sylvestris

Medvehagyma növényvédelmi szerepe:

Rózsa, bab, borsó közé ültetve – levéltetveket riasztja, a levél főzete baktériumok, és gombák ellen használható, talajlakó kártevőket távol tartja.

Kártevői: Palántadőlés, fonálférgek. póréhagymafej-aknázólégy / Phytomyza gymnostoma/, Spodoptera litura, Listroderes costirostris.

Both Gyula VMNK

2023.03.15.

D:\Wfeltölt\logo-szine-215.png