ELŐREJELZÉS, VÉDEKEZÉSI JAVASLAT

ALMA

 

Fenológiai állapot: nyugalmi állapot vége – virágrügy pattanás kezdete (BBCH 53).

2023.01.01 – 2023.03.19-i időszakban:

a mért csapadék /  Bozsok          120,0 mm,

Celldömölk    100,4 mm,

Ivánc              111,2 mm,

Kőszeg            53,2 mm,

Vaskeresztes   61,6 mm.

 

2023.03.10 – 2023.03.19-i időszak átlaghőmérséklete:     Bozsok                  6,2 C0,

Celldömölk            7,4 C0,

Ivánc                     6,4 C0,

Kőszeg                  7,1 C0,

Vaskeresztes         5,9 C0.

 

A hőmérséklet emelkedésével, hajnali fagyok megszűnésével  a vegetációs időszak kezdetének egyre több jelét tapasztalhatjuk. Napról – napra változik az ültetvény, egyre sűrüsödnek az elvégzendő feladatok.

Javasolt az ültetvény alapos átnézése, akár nagyobb ültetvényt, ház körüli kertet, vagy egyedül álló gyümölcsfákat gondozunk.

A növényvédelmünk módját, végrehajtását, eredményességét több tényező befolyásolja. A teljesség igénye nélkül nagyon fontos kiemelni az ültetvény agrotechnikai színvonalát, talajának minőségét, a domborzati viszonyait, fajtaösszetételét, a növényvédő gépek technikai színvonalát, a választott növényvédőszerek hatékonyságát (humán és környezeti toxicitását), károsító és hasznos  élő szervezetek népességét, a szakmai felkészültséget.

Nyugalmi állapot vége – virágrügy pattanás időszakában akár intenzív, akár extenzív művelésű ültetvényben lemosó permetezést végezzünk. (A lemosó permetezés lényege, hogy minden növényi rész teljes fedését elérjük.)

Művelésmódtól függetlenül több károsítóval (kártevővel, kórokozóval) is találkozhatunk ültetvényeinkben. Az intenzív művelésmód esetén gyakrabban fordul elő egy – egy kártevő, vagy kórokozó hirtelen felszaporodása (pl. kaliforniai pajzstetű).

Elsősorban intenzív művelésű ültetvényben okozhat nagy gondot a mezei pocok előfordulása, felszaporodása.

Kártevők, amelyekkel  leggyakrabban találkozhatunk ültetvényeinkben: kaliforniai pajzstetű, vértetű, sodrómoly, bimbólikasztó bogár, takácsatka. Terjedő, egyre gyakrabban találkozhatunk az alma baktériumos tűzelhalás betegségével. Megelőző jelleggel már védekezhetünk az almavarasodás ellen is. Ne feledkezzünk el a törzs körüli, soraljai gyommentesítésről, gyomírtásról.

Jelen fenológiai állapotban ajánlott a RÉZ hatóanyagú vagy RÉZ + OLAJOS permetezés. A réz + olajos permetezéssel az alma baktériumos tűzelhalása mellett az almafavarasodás, a levéltetvek, pajzstetvek, a piros gyümölcsfa-takácsatka ellen is védekezünk.

 

Réz hatóanyagú készítmények pl.:  Champion WG,

Kocide 2000,

Astra,

Badge SC,

Olaj hatóanyagú készítmény pl.:     Vektafid A.

 

 

 

Vaskeresztes, 2023. március 20.                            Hatos István  (VMNK)