Vas vármegye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

  1. április 6-20.

 

Az elmúlt két hétben a szokásosnál jóval hűvösebb idő volt vármegyénkben. Szombathelyen 53,8, Tanakajdon 76,9 mm csapadék hullott áztató eső formájában, melyre már nagy szükség volt.

 

Fenológia

Őszi búza: BBCH 29 – 30 (Bokrosodás vége, utolsó mellékhajtás – szárbaindulás)

Őszi árpa: BBCH 30 – 31 (Szárbaindulás – 1 szárcsomós állapot)

Őszi káposztarepce: BBCH 61 – 65 (Virágzás kezdete, a fővirágzat 10 %-a nyílik, fővirágzat         megnyúlása – 50%-os virágzás a fővirágzaton)

Szőlő: BBCH 11 – 12 (1. levél kiterülése – 2. levél kiterülése-kisleveles állapot)

Alma: BBCH 61 – 65 (Virágzás kezdete, 10 %-os virágzás – teljes virágzás, legalább 50%-os virágzás, első szirmok lehullása)

Polifágok:

Mezei pocok kártételét több helyen észleltük, közepes, illetve erős kártétellel. Őszi gabonában erős szintű, őszi káposztarepcében közepes, lucernában szintén erős fertőzöttséget tapasztaltunk. A Pocok Tox rágcsáló szer növényvédelmi szükséghelyzeti felhasználásra is több termelő kért engedélyt őszi búza, őszi árpa és repce kultúrában.

 

Szántóföldi kultúrák:

Az április 4-5.- én a -3 °C-os éjszakai hideg főként az őszi káposztarepcét vetette vissza. Az állományok alacsonyak, kevés az elágazás, sokfelé látni a többszöri fagytól meggörbült virágszárat.

A tápanyag utánpótlás mellett ebben az időszakban nagy figyelmet kell fordítani a rovar kártevőkre, különösen a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos elleni védekezésre.

A repcefénybogarak betelepedése folyamatos, de lassú ütemű a hideg miatt. Az elhúzódó zöldbimbós állapot miatt azokon a táblákon, ahol már az esőzések előtt nagy egyedszámban voltak a repcefénybogarak jelentős kárt okozhatnak. Csapadékos időjárás megszűnése után a táblák felmérése a kártevő létszám függvényében (figyelembe véve a repcebecő-ormányos betelepülését is) időszerű lehet.

 

 

Az őszi búza és őszi árpa kultúrák dúsak, fejlettségük megfelelő. A gombabetegségek szinte mindegyike jelen van az állományokban, emiatt, ahogy rá lehet menni a talajra a védekezés indokolt.

 

A napraforgó és kukorica vetése az ilyenkor szokásoshoz képest el van maradva, a másfél hete tartó esőzések miatt a gazdák nem tudták elkezdeni a vetést.

 

Gyümölcskultúrák

Alma ventúriás varasodás fertőzés feltétele a jelen időjárási viszonyok között kialakult. Az inkubációs idő hosszú, 14 nap, de a hőmérséklet emelkedésével jelentősen csökkenhet. Ebben az időszakban fontos a preventív jellegű védekezések megkezdése. Levéltetű kolóniákra lassú növekedés jellemző.

Erdőkkel határos részeken jelentős a bimbólikasztó bogár lárvájának kártétele.

 

A szőlőben a peronoszpóra fertőzés kialakulása kicsi. Ilyen viszonyok között az első fertőzések akkor alakulhatnak ki, ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 10-12 °C-ot, továbbá a szőlőlevél eléri a 25-30 mm nagyságú átmérőt.

A botrytis fertőzés kialakulásának kedvezőek a feltételek.

 

Jelenleg, elsősorban figyelmeztető jel a lisztharmat fertőzés veszélyére, ha a vesszőkön sötétebb foltokban nagy tömegben szabad szemmel is látható fekete gömb alakú, ivaros szaporító képleteket (kozmotécium) találunk. Az ivaros képletekből kiinduló fertőzés a 10 °C-os átlaghőmérséklet elérése után várható, de jelenléte, mennyisége a lisztharmat fertőzöttség mértékére utal.

 

 

Tanakajd, 2023. április 20.

 

 

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző