Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken 2023. évi 4. levél

 

► A csapadékos, párás időjárás és a lassú felmelegedés beindította a levéltetveket. Rózsán, pünkösdirózsán, juharon is megjelentek, a jezsámenbokrokon pedig már komoly kolóniákat is kialakítottak. A fotó 28-án készült. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy permetezni kell ellenük (pl. kiemelt helyszínen találhatóak a növények vagy pl. az előző évek tapasztalata alapján valószínűleg felerősödik majd a fertőzés, stb.) akkor el lehet kezdeni a kezeléseket. A lisztharmatra érzékeny növényeknél gombaölő szert is adagoljanak a permetléhez.

► Továbbra is a platánokra kell a leginkább figyelnünk. Az április 24-i fényképen az apignomónia gomba fertőzésének két tipikus tünetét láthatják. A frissen kihajtott levelek barnán száradnak, elhalnak az idősebb leveleken pedig a levélér szárad el. Az idei tavasz továbbra is kedvez a terjedésének. A mai fotó magáért beszél, bekereteztem a fertőzött hajtásokat. A fasorban évek óta nem permeteznek, az idén sem végezték el a rezes lemosást. A lombhullás megakadályozására, máris indítani kellene a permetezést.

A munka indításánál két kérdésben kell döntenie a növényorvosnak. A fákon megtalálható-e már az a levélfelület, melyen keresztül a felszívódó Topas 100 EC olyan mértekben be tud jutni a fába, hogy abban ténylegesen is ki tudja fejteni a hatását? A platánok egy fasoron belül is nagyon eltérően fakadnak. Jelenleg is a rügypattanás és a fejlett leveles állapotban vannak. (Ezt kifejezetten a növényvédősök bosszantására teszik.😊)

Nehezítheti a döntést az is, ha a költségvetés korlátai miatt csak egy permetezést „kaphatnak” az adott helyiség platánjai. Ezzel viszont jó lenne bevárni a csipkéspoloskák megjelenését. Úgy láttam, hogy ezek még nem jelentek meg a lombkoronában. Lehet, hogy az idén két permetezést kell kapniuk a platánoknak?

► A felszívódó készítményt még kombinálni kellene egy kontakt réztartalmú gombaölővel is. Jelenleg csak a Champ DP az egyetlen „réz” mely engedélyezett közterületekre. Május 31-én lejár az engedélye, de már tavaly is csak nehezen lehetett hozzájutni, megvásárolni. Nagy kérdés, hogy mi lesz később, hiszen a réztartalmú készítményekre a közterületen is nagy szükség van.

Úgy látom, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által létrehozott Kiskultúrás Növényvédőszer-engedélyezési munkacsoport sikereket ér el a munkájukban, mely az engedélyező hatóság, a NÉBIH pozitív hozzáállásának is köszönhető. A közterületen dolgozó növényorvosok is javasolni fognak olyan növényvédő szereket pl. réztartalmú gombaölőket, melyeket érdemes lenne a közterületekre is engedélyeztetni.

► Örömmel fedeztem fel, hogy a munkacsoportnak köszönhetően a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni küzdelemben, a korábbi években már bizonyított Coragen 20 SC megkapta a közterületen álló vadgesztenyékre is az engedélyének a kiterjesztését. Tehát a permetező cégeknek már nem kell egyenként és borsos áron ún. „szükséghelyzeti engedélyt” kérni a NÉBIH-től, mert mostantól a készítmény engedélyében eleve szerepel a közterület szó. Valóban kiváló kontakt, felszívódó és gyomméreg és tojásölő hatású készítmény.

Fontos tudnivaló, hogy ez a rovarölő nem úgy működik, mint a korábbiak (Nomolt, Cascade, Dimilin). Ezekkel érdemes volt már a tojásrakás előtt befedni a leveleket a permetlével. A Coragennel nem kell elsietni a permetezést, a rajzáscsúcshoz kell igazítani a védekezést, de ezt bízzák a növényorvosra…

► Több önkormányzati kolléga is kérdezte, hogy a házikerteseknek szóló növényvédelmi felhívásokat tovább küldhetik-e, kitehetik-e a honlapjukra. A válaszom: igen. Amennyiben saját logóval ellátva szeretnék ezeket felhasználni, kérem írjanak nekem és megbeszéljük a szponzori szerződés feltételeit. Örülnék ha segítenék a munkánkat! Megdrágultak az előrejelző eszközök és lassan a webkameráinkat is le kell cserélnünk!

Budapest, 2023. április 29. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK