Vas vármegye növény-egészségügyi helyzete

Tanakajd

2023. április 21. – május 5.

Az elmúlt két hétben Szombathelyen 12,8 mm, Tanakajdon pedig 19,5 mm eső hullott. Április 29-én egy szupercella okozott hatalmas jégesőt Vasvártól délre, mely főként Oszkót és Olaszfát érintette. Egyes táblákon 100 %-os a kár.

A vármegye sarokpontjain mért adatok szerint a talajhőmérséklet -az ilyenkor szokásoshoz képest- még mindig elég alacsony. Áprilisban sok csapadék eset, a levélnedvesség többször is elérte a kritikus szintet, a gombák fertőzésének kedvezett az időjárás.

  1. kép: Áprilisi időjárás Iváncon. Forrás: Vas Megyei Növényvédő Kamara

  1. kép: Jégeső utáni repcetábla Olaszfán. Fotó: Németh I.

  1. kép: Repce tábla jégeső után. Fotó: Németh I.

Fenológia:

Őszi búza: BBCH 32 – 37 (2 szárcsomós állapot – zászlóslevél megjelenése)

Őszi árpa: BBCH 37 – 58 (Zászlóslevél megjelenése – a kalász 80 %-a kiemelkedett)

Őszi káposztarepce: BBCH 65 (Virágzás közepe)

Kukorica: BBCH 0 – 7 (Csírázás – rügyecske megjelenése)

Napraforgó: BBCH 0 – 9 (Csírázás – kelés, a sziklevelek áttörik a talajfelszínt)

Szója: Vetés

Szőlő: BBCH 16 (6. levél kiterülése)

Alma: BBCH 65 (Teljes virágzás)

Szántóföldi kultúrák

Az őszi búza 2 nóduszos állapotban van, a fejletebb állományoknál a zászlóslevél megjelent. Az őszi árpánál pedig megjelent a zászlóslevél, egyes táblákon már a kalászhányás is megtörtént. A talajt egyre jobban takarják, így a kórokozók számára kedvezőbb körülmények jönnek létre. Ahogyan az ország többi részén, úgy vármegyénkben is megjelent a sárgarozsda a kalászosokban. A megbetegedés erősen függ a fajtától, valamint a korábbi fungicides védekezéstől. A sárgarozsda tünetei nemcsak a levélen, levélhüvelyen jellemzőek, hanem a száron, kalászpelyván is. Érzékeny gazdanövény, optimális körülmények között a kórokozó világos sárga színű telepei gyöngyfüzér-szerűen, a párhuzamos levél erek között sorba rendeződve válnak láthatóvá. A mostani felmelegedés még nem gátolja a korokozó terjedését, az éjszakai párák kedvezőek a további fertőzésnek. A zászlóslevelek egészségesen tartása különösen fontos.

  1. kép: Sárgarozsdával fertőzött állomány. Fotó: Vajkovics B.

A gazdák többsége már túl van egy gombaölős védekezésen.
A vetésfehérítő bogarak száma az elmúlt 2 hét alapján folyamatosan növekszik. A közeljövőben érdemes figyelni, ahogy a hőmérséklet tartósan 20 °C felett lesz megindul a tojásrakás.

Vármegyénkben az őszi káposztarepce mindenhol teljes virágzásban van. A repcebecő-ormányosok betelepedése a táblákra kifejezetten lassú és vontatott. A felvételezések alapján a vizsgált táblákon jelen van a kártevő, viszont védekezési küszöbértéket meghaladó egyedszámot egyenőre nem tapasztaltunk.

A napraforgó és a kukorica vetése folyamatban van vármegyénkben. A bemosó csapadék megérkezett a preemergens gyomírtásokra.

A szója vetése elkezdődött.

Gyümölcskultúrák:

Az alma és a körte már a virágzás vége, gyümölcskötődés fejlettség állapotában található. Az alma megfigyelésére Sótonyba és Sébe helyeztünk ki csapdákat. Alma ventúriás varasodás fertőzés lehetősége kialakult. Az inkubációs idő hosszú, 13-14 nap. A fertőzés sűrűsége miatt javasolt a 7-10 napon belüli permetezési forduló, valamint a kontakt és felszívódó készítmények együttes alkalmazása. Lisztharmat prímér fertőzés kialakulása, a kórokozó további terjedésének megakadályozására javasolt a megelőző védekezés. Tűzelhalás fertőzés valószínűsége továbbra is alacsony.

Szórvány kertekben és több gyümölcsösben megjelent az almalevél pirosító levéltetű. A védekezés indokolt.

  1. kép: Almalevél pirosító levéltetű. Fotó: Moór A.

  1. kép: Alma lisztharmat. Fotó: Moór A.

Sótonyban rajzik az almamoly, almalevél aknázómoly és az almailonca, Sében pedig csak az almamoly rajzik.

Rajzik a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly és várhatóan hamarosan megindul a cseresznyelégy rajzása.

Szőlőben a lisztharmat ellen javasolt védekezni. Az előző évi erős fertőzés miatt az idén is számíthatunk a kórokozó korai megjelenésére. Megelőző jelleggel javasolt a peronoszpóra ellen is védekezni. Botrytis kockázata jelenleg alacsony. A fürtmegnyúlás időszakában kell majd figyelni, hogy a fürtkezdemények ne tudjanak megfertőződni.

Dísznövények:

Rajzik a vadgesztenye aknázómoly, 316 db-ot fogott a csapda, 10 nap múlva esedékes a védekezés.

A selyemfényű puszpángmoly hernyói előjöttek a telelésből és rágják a növények belsejét, kívülről még nem látható. A védekezés indokolt. A puszpángon különböző levéltetvek is megjelentek. A fenyőkön a napos oldalon megindult a kéregtetvek rajzása.

Megindult a poloskák, bodobácsok rajzása. Igazolták, hogy a levéllábú poloska a fenyő plantázsokban okoz kárt a magtermesztésben.

  1. kép: Hárs bodobács. Fotó: Both Gy.

Tanakajd, 2023. május 5.

Moór Adrián

növényvédelmi előrejelző