Csöpp Mix Boron Plusz bór lombtrágya , amely nem változtatja meg a permetlevek pH-ját.

A bór több anyagcsere-folyamat nélkülözhetetlen eleme, igen sokirányú biológiai szereppel rendelkező mikroelem. A virágzás és a sejtosztódás folyamatában játszik fontos szerepet, javítja a kötődést és a rügydifferenciálódást.

Különösen nagy jelentősége van a növények szénhidrát-szintézisében és a szénhidrátok szállításában, mivel szerves vegyületekkel észterképzésre hajlamos, és az így keletkező cukor-borát észterek mozgékonysága a növényekben nagyobb, mint a szabad cukroké. A bór fokozza a sejtfalak stabilitását.

A bórnak fontos szerepe van a növények gyökérrendszerének fejlődésében is, ami szintén a szénhidrát-anyagcserével áll szoros kapcsolatban.

Hiánya esetén a kambiumsejtek nem működnek normálisan, a merisztématikus sejtekben cukorhiány lép fel, míg az asszimiláló levelekben felhalmozódik a cukor. A hőmérséklet emelkedésével nő a növények bórigénye, mert ilyenkor romlik a szénhidrátok szállítása.

A megtermékenyítés folyamatában is nélkülözhetetlen a szerepe, mivel a bibe nagy bórtartalma teszi lehetővé a pollentömlő kihajtását azzal, hogy leköti a kihajtást gátló glükozidokat, és a keletkező komplex vegyületek stimulációs hatással vannak a pollentömlő növekedésére.

A kétszikű növények bórtartalma lényegesen nagyobb, mint az egyszikűeké, mivel a merisztémaszövetek bórigénye igen nagy. Ugyanakkor az egyes kétszikű növények bórtartalma között is nagy különbségeket találunk.

A növények bórhiány esetén jellegzetes hiánytüneteket mutatnak. A bórhiány legtipikusabb tünete a növekedési csúcs elhalása és a gyökérrendszer elégtelen fejlődése. A növények levelei megvastagodnak és klorotikussá válnak, a növekedésért felelős szervek bór hiányában elpusztulnak mind a hajtásvégeken, mind a gyökércsúcsokon, mind a virágzatokban.

A bórhiány megszüntetése történhet bórtrágyázással, bórt is tartalmazó komplex műtrágyák kijuttatásával, vagy sürgősebb esetben levéltrágyázással. Egyébként a lombtrágyázás azért is előnyösebb, mint a bórtrágya talajba juttatása, mert főleg könnyű szerkezetű talajok esetében, csapadékos területeken a bór meglehetősen gyorsan kimosódik a talajokból.

Azoknál a gyümölcsfáknál, ahol a virágzás a lombfakadást megelőzi ott a bórfeltöltést ősszel a lombhullást megelőzően kell elvégezni. A szántóföldi kultúráknál is fontos a megfelelő bórellátás. Főleg a napraforgót, a repcét és a cukorrépát emelném ki. A repce esetében is indokolt az osztott (őszi, tavaszi) bórozás, mert már a kis repce is bórigényes, a bórhiány ráadásul gátolhatja a foszfor felvételét is. Ismert tény, hogy jó foszforellátottság esetén csökken a növények bórigénye, bőséges kálium- és nitrogénellátás mellett viszont nő, kiváltképpen meszes talajon.

A növények bórszükségletének kielégítésére kiváló megoldást jelenthet a Csöpp Mix Boron Plusz, egy olyan szuszpenziós levéltrágya, amelynek magas bór- és foszfortartalma pozitívan befolyásolja a terméskötődést minden kultúrában. Speciális összetétele révén káliumot is tartalmaz, amely segíti a bór felszívódását. Ennek köszönhetően szabályozza a növények vízháztartását, illetve azok közé a bór lombtrágyák közé tartozik, melyek nem változtatják meg a permetlevek pH-ját.

Javasolt dózisa: 2-3 liter/ha.