Drónok és robotok – Szakmai nap – 2023. május 19. – Borhi András

 

Nagy sikerrel és közel 90 fő részvételével zajlott le a 2023. május 19-én tartott szakmai nap, amelyet a Vas Megyei Növényorvosi Kamara szervezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával. A helyszínt a NÉBIH Fajtakísérleti Állomása biztosította, amelyet Póczik Miklós házigazda és az állomáson munkálkodó Kolleginák és Kollégák készítettek elő a rendezvényre. Az időpontválasztás hónapokkal ezelőtt megtörtént. Egy csapadékos és jellemzően változó időjárással terhelt időszak után, szerencsénkre egy napsütéses és szélcsendes napot sikerült kifogni.

A programtervhez hűen, modern és napjaink mezőgazdaságának napi szintű problémáiról és megoldási lehetőségeiről hallhattunk információkat.

A megnyitót a NÉBIH Növényvédelmi és Borászati Igazgatóságtól Szűcs Csaba Igazgató tartotta. Több témáról kaphattunk tájékoztatást, mint például a NÉBIH Fajtakísérleti állomás története, a mezőgazdaság fejlődési lehetőségeiről, glifozát hatóanyaggal kapcsolatos friss hírek, a permetező drónok jogi helyzete és alkalmazhatósági lehetőségei, várható készítmények, robotika és autonóm technológiák.

A második előadás témaköre az E-permetezési app bemutatása volt, Török Zoltán által /Agrárközösség Kft./ és Okner Péter támogatásával /Agrovir Kft./. A mobilon használható alkalmazás a jövőben adminisztratív feladatokban nyújt segítséget, amelynek leírása, használata az interneten fellelhető.

A következő két előadásban a drónok kerültek főszerepbe, főként a képzési lehetőségeket és a mezőgazdaságban történő alkalmazhatóságot mutatták be. Jogszabályi, alkalmazhatósági és naprakész tudást hallhattunk az ABZ Drone Kft.-től Keczer Máté és Vejtey Zsombor előadásában.

Az előadásokat követően és a gyakorlati bemutatókat megelőzően szendvicsebéd várta az előadókat és érdeklődőket.

A bemutatók a Hári Tech Kft. robotgépének bemutatásával kezdődtek. A cégről érdemes tudni, hogy robottechnikával foglalkoznak, többféle alkalmazási területben is sikereket értek el. Erről a rendezvényen bemutatott robotgépről csatolunk egy linket, amelyen megtekinthető működése: https://youtu.be/hRfqFa-ayMM

A rendezvény végén az ABZ Drone Kft. tartott bemutatót és ismertetőt a monitoring és permetező drónok specifikációiról. A permetező drónok esetében a hidraulikus cseppképzésű DJI T30 drón került bemutatásra, valamint szabályozott cseppképzésű CDA saját fejlesztésű drónjuk az L10.

A teljes rendezvény alatt sok kérdés merült fel, melyek nagy része megválaszolásra került. Viszont az előadóknak szánt további kérdések tekintetében feltüntetjük a cikk végén az elérhetőségeket.

Végül szeretnénk Mindenkinek megköszönni a segítséget, akik a rendezvény létrejöttét támogatták.

Elérhetőségek:

Agrárközösség Kft. –       https://agrarkozosseg.hu/

Agrovir Kft. –                    https://www.agrovir.com/HU/index.html

ABZ Drone Kft. –              https://abzdrone.com/

Hári Tech Kft. –                 https://hari-tech.hu/

Szűcs Csaba Igazgató                                                                                Keczer Máté